A francia püspöki konferencia elnöke: A mai világ drámáját a tudatlanság okozza

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. december 14. csütörtök

Georges Pontier marseilles-i érsek, a francia katolikus püspöki konferencia elnöke a La Croix francia katolikus napilapnak adott interjút, amit a L’Osservatore Romano vatikáni újság december 11-i száma is átvett.

A francia katolikus püspöki konferencia elnökével az egyház és állam szétválasztását kinyilvánító francia törvény közzétételének (1905. december 9.) évfordulója kapcsán készítettek interjút. A törvény első paragrafusa kimondja a lelkiismereti szabadságot és biztosítja a vallások szabad gyakorlását, míg a második paragrafus elismeri, hogy az állam nem ad semmiféle támogatást egyetlen felekezetnek sem.

Georges Pontier úgy fogalmazott: sok francia állampolgár nem képes helyes módon beszélni az ország hagyományairól, köztük a zsidó-keresztény hagyományról.

„Ki tud ma akár egy percig is beszélni Máriáról vagy Jézus Krisztusról? – tette fel a kérdést Pontier érsek. – Ki képes ma egy épületet vagy vallásos témájú képet úgy megszemlélni, hogy megértse annak mély üzenetét?” Az érsek aggodalommal állapította meg, hogy ez a tudatlanság annak a következménye, hogy a vallást, a vallás oktatását kizárták az iskolákból és az egyetemekről – szemben néhány szomszéd európai országgal, ahol a vallást, sok más egyéb ismeret mellett, úgy tartják számon, mint az általános műveltség, tudás részét. „Annyira félünk a vallástól mint jelenségtől, hogy inkább tudomást sem veszünk róla, ahelyett hogy tanítanánk. A tudatlanság azonban soha nem áll az ismeret fölött” – állapította meg a francia püspöki konferencia elnöke.

Megismerni és megérteni a vallást az egyetlen módja annak, hogy meg tudjuk többek között azt állapítani, vajon az igazol-e valamilyen rossz magatartást. A mai világ drámáját a tudatlanság okozza: sebezhetővé válik a szélsőségesség és a manipuláció miatt – fejtette ki Georges Pontier.

Az érsek barátsággal és bátorítással fordult muszlim honfitársai felé, hiszen nagyon fontos feladatuk, hogy saját vallási hagyományukat feldolgozzák, azért, hogy megállapíthassák az iszlám nevében tett kijelentések sokféleségében mi is az, ami valóban egyezik a hitükkel, és mi az, ami eszközzé teszi. „Szükségünk van arra, hogy maguk a muszlimok leplezzék le a visszaéléseket, megkülönböztetve, hogy mi az, ami az igazi iszlámhoz tartozik, és mi az, ami nem – hangsúlyozta. – A francia katolikus püspöki konferencia elnökeként úgy gondolom, a szélsőségesek okozta merényletek mindenkit sújtanak, s ennek kapcsán elvárásaink vannak az iszlámmal szemben: a múltban a kereszténységnek meg kellett tisztítania magát néhány álláspontjától, mára pedig az iszlám van ugyanebben a helyzetben történelmének e mostani szakaszában” – fogalmazott Pontier érsek a La Croix-nak adott interjúban.

Valójában kétféle laicitás van: az egyik elismeri a vallások egyenlőségét és a hívek jogát arra, hogy békében éljék meg a hitüket, míg a másik oda jut, hogy azt hirdeti: jobb lenne vallások nélkül vagy legalábbis a közszférában képviselt véleményük nélkül élni. Ez utóbbi laicitás megfelelőnek tartja azt, hogy nincs jelen a társadalomban a vallási meggyőződés, a vallás hiányát mindenféle erénnyel ruházza fel, és úgy tekint rá, mint az egyetlen útra, ami összeegyeztethető a társadalmi békével.

„Franciaországban a muszlim közösség körüli feszültségek megnövelték a vallás nélküli világ iránti szimpátiát. De nem kellene a társadalmunk negatív változásait azzal a hellyel magyarázni, amit a vallások töltenek be. Az iszlám jelenléte nem oka az összes rossznak, és értelmetlen dolog lenne azt így beállítani – mondta az érsek. – A vallásoknak még érzékenyebbé kellene tennie a többiek érdekében az állampolgárokat, mert hisznek Istenben. Az altruizmus, a másokért való élet követelményének túl kellene lépnie minden egyéb megfontoláson.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: La Croix

Magyar Kurír