Gratulálunk! Borbély Alexandra a legjobb európai színésznő

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. december 10. vasárnap

Borbély Alexandra, a Testről és lélekről színésznője nyerte a legjobb színésznő díjat az Európai Filmdíj szombati, berlini díjátadóján. "Nem tudok beszélni, pedig mindent felírtam. De felolvasni sem tudom" - mondta Borbély Alexandra folyamatosan el-elcsukló hangon, miután a könnyeivel küzdve a színpadra állt. "Kaptam már díjat színházi alakításért, de filmszínésznőként ez a legelső díjam" - ezzel is indokolta, hogy miért tud megszólalni a meghatott sírástól.

Enyedi Ildikó egy interjúban pár nappal korábban azt mondta: a legjobban azt szeretné, ha a film jelölései közül a Testről és lélekről főszereplője, Borbély Alexandra lenne az, akit díjaznak. A színésznő, miután egy picit összeszedte magát, megköszönte a díjat Enyedi Ildikónak is. "És köszönöm a családomnak is, amiért mindig támogattak. Ó, istenem..." - nyugtázta, hogy újra elcsuklik a hangja. "Köszönöm mindenkinek!" - zárta végül rövidre, miközben barátját, a film másik szereplőjét, Nagy Ervint mutatta a kamera, amint örömében ugrál a nézőtéren.
A díj hatalmas értékét csak növeli, hogy olyan nagyágyúk is jelöltek voltak a legjobb színésznő díjára, mint az Oscar-díjas Juliette Binoche vagy az Oscar-jelölt Isabelle Huppert. Jelölt volt még Paula Beer (Francois Ozon Frantz című filmjéért) és Florence Pough (Lady Macbeth).
A film Magyarország nevezése az Oscar-díjra, de világpremierje után azonnal megnyerte a Berlinale nagydíját, és azóta is sorra nyeri a fesztiválokat. Összesen 91 országban vették meg a forgalmazási jogait; Amerikában a Netflix forgalmazza.
A történet egy vágóhídon játszódik, ahol az autisztikus személyiségjegyekkel rendelkező minőségellenőrről és az igazgatóról kiderül, egy ideje ugyanazt álmodják: álmukban szarvasok képében egy párt alkotnak. Ehhez képest a valóságban nagyon nehezen találják meg az utat egymáshoz.
A filmet műfajához képest kimagaslóan sokan, csaknem 90 ezren látták Magyarországon, de Németországban is akkora rajongótábora van, hogy Enyedi Ildikó elmondta: úgy néz ki, ez lesz a legnézettebb művészfilm az ország mozijaiban idén.
(index.hu)

You have no rights to post comments