Nincs már magyar iparág munkaerőhiány nélkül

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. november 28. kedd

A munkaerőhiányra a meglévő képességek mellett újabb készségek elsajátítása lenne megoldás, és a közfoglalkoztatottak egy részét is lehetne munka mellett képezni, akár teljesen el is sajátíthatnák az új szakmát - ezt Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke vetette fel a Világgazdaság kérdésére. A cikkből kiderül, hogy:

- a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az egészségügyi-szociális szektorban több mint 7 ezer,

- míg a feldolgozóiparban 20 ezer betöltetlen álláshely volt a nyáron.

- A Magyar Pékszövetség elnöke szerint 3 ezer pék, illetve sütőipari dolgozó hiányzik, de hasonló gondokkal küszködik a húsipar is, ahol henteseket, húsipari szakmunkásokat keresnek.

- Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke nemrég arról beszélt, hogy 10 ezer építőipari szakmunkás hiányzik az ágazatból.

- A Magyar-Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke azt mondta, hogy a júniustól októberig tartó betakarítási, szüretelési időszakban mintegy 15-20 ezer munkavállalóval van kevesebb Magyarországon, mint amennyire szükség lenne.

Az átképzés mellett a cikk szerint az EU-n kívülről érkező vendégmunkások jelenthetnek megoldást, amit a cikk szerint a kormány támogat is: tavaly több mint hatezer munkavállalási engedélyt adtak ki Magyarországon úgynevezett harmadik országból érkező, tehát nem uniós munkavállalónak, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig idén nyáron 10 ezer harmadik országból érkezőknek kiadott munkavállalási engedélyről beszélt.

Szűts Ildikó azt is megemlítette, hogy egyes felmérések szerint akár háromszázezer ember is elhagyhatja Magyarországot a következő években, az automatizáció miatt pedig 10 év alatt 300 ezer munkahely szűnhet meg.

(index.hu)

You have no rights to post comments