Megjelent magyarul az ifjúsággal foglalkozó püspöki szinódus kérdőíve

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. november 15. szerda

A 2018. őszi püspöki szinódusra való felkészülés már hónapokkal ezelőtt megkezdődött: a hazai előkészületi időszakban megnyílt szia.katolikus.hu honlapról november eleje óta már magyarul is elérhető a Vatikán által közreadott átfogó ifjúsági felmérés kérdőíve.

Fiatalok, hit, hivatástisztázás – ez a három kulcsszó áll a 2018 őszén esedékes püspöki szinódus munkájának középpontjában.

A kérdőív eszköz és egyúttal válasz is Ferenc pápának a szinódus kapcsán megfogalmazott meghívására: „Az Egyház is szeretné meghallani hangotokat, meghallgatni érzékenységeteket, hiteteket; de kételyeiteket és kritikáitokat is. Hallassátok kiáltásotokat, hangozzék csak fel közösségeitekben, és érjétek el, hogy eljusson pásztoraitok fülébe is! Szent Benedek arra kérte az apátokat, hogy a fiatalokat is kérdezzék meg minden fontos döntés előtt, mert »gyakran épp a legfiatalabbnak tárja fel az Úr a legjobb megoldást « (Szent Benedek regulája, III. 3).”

A kérdőív – amelynek kitöltése hozzávetőlegesen 20-25 percet vesz igénybe – a szinódusi főtitkárság által 2017 áprilisában közreadott kérdőív kismértékben kibővített változata. A kérdéssor olyan aktuális témákkal kapcsolatban kutatja a fiatalok véleményét, mint az Egyházzal kapcsolatos várakozásaik, a saját és a családjuk valósága, jövőképük, reményeik, az őket érintő kihívások.

A kérdőív a http://szia.katolikus.hu címről elérhető honlapon található. A weboldalt, amely a tervek szerint a szinódussal kapcsolatos híreket, tudnivalókat is közli majd, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottsága működteti. A 16–29 éves fiatalok válaszait 2018. január 15-ig várják a szervezők.

Forrás és fotó: MKPK Sajtószolgálat

Magyar Kurír

You have no rights to post comments