15 364 tudós figyelmezteti az emberiséget

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. november 14. kedd

Huszonöt évvel ezelőtt 1700 független tudós közösen azt nyilatkozta, hogy az emberiség szélsőségesen kihasználja a Föld erőforrásait, és ezzel tönkretehetjük a bolygót. Felemelték szavukat a levegő és a vizek szennyezése, a halállomány zsugorodása és a föld terméketlenné válása ellen, szóltak a fajok kihalása, a légszennyezés és a fosszilis üzemanyagok klímaváltozást generáló hatása miatt - foglalta össze a Washington Post. A dolgok most sokkal rosszabbul állnak. Most már 184 ország 15 364 tudósa figyelmeztet.

A BioScience című tudományos lapban kiadott közlemény szerint (pdf) az emberiség nem tudott előrelépést tenni az előrejelzett problémák megoldásában, sőt, a dolgok még rosszabbul állnak, mint valaha. Ezek a tudósok nem csak úgy hobbiból kongatják a vészharangot, ők azok, akik tudományos méréseket végeznek el, adatokat elemeznek, és következtetni tudnak hosszú távú hatásokra. Pont ezért adták ki a második figyelmeztetést.
Hamarosan túl késő lesz irányt módosítani, és elkerülhetetlen lesz a bukás - írta bevezetőjében William Ripple, az Oregon Állami Egyetem ökológusa. A levélben előkelő helyen szerepel a globális klímaváltozás, hiszen 1992 óra fél Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet, és a széndioxid-kibocsátást sem sikerült megfékezni, az utóbbi még nőtt is 62 százalékkal. De hol van még a problémák felsorolásának a vége!
- nehezebb friss vízhez hozzáférni
- zsugorodnak az erdők
- kevesebb a vadon kifogható hal
- 2 milliárddal több ember él a Földön
- minden más emlős-, gyík-, kétéltű- és halfaj egyedszáma 30 százalékkal csökkent
A szerzők létrehoznak egy új szervezetet Alliance of World Scientist néven, hogy ennek keretében gyűjtsék és publikálják a Föld és az emberiség jólétével kapcsolatos tudnivalókat. Tettek pár általános javaslatot, például több természeti rezervátumra lenne szükség, csökkenteni kell a szemétbe jutó élelmiszer mennyiségét, és támogatni kell a fogyasztás csökkentésére irányuló kezdeményezéseket.
(index.hu)

You have no rights to post comments