Grönland kizöldülhet a klímaváltozástól

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. november 14. kedd

Geológiai bizonyítékok és számítógépes modellek segítségével kimutatták, hogy milyen sors vár Grönlandra, és nagyon úgy tűnik, hogy a klímaváltozás miatt viszonylag rövid idő alatt eltűnhet a vastag jégtakarója –  idézi az MTI a Science című tudományos lapban publikált tanulmányt.

A Kordillerák jégtakaróját ért múltbéli változásokból következtettek a Grönlandon várható helyzetre. A tudósok szerint a nyugat-kanadai jégtakaró mérete az utolsó jégkorszak végén 500 év alatt csökkent a felére. Ez a jégtakaró a pleisztocén korban Észak-Amerika nagy részét lefedte, ám a tengerszint 6 méteres megemelkedése, a víz hőmérsékletének növekedése és a tengeri körforgások változása miatt olvadásnak indult a jég.
Az amerikai Purdue Egyetem laboratóriumában berillium-10-es izotóp segítségével térképezték fel a nyugat-kanadai jéggörgetegek változásait. „Van egy csoport berillium-10-es mérésünk, amely 14 ezer éves, és egy másik csoport, amely 11 500 éves, és a két korszak közötti különbség statisztikailag jelentős."
Ez csak úgy lehetséges, ha a jég a területen teljesen eltűnt, majd újra kifejlődött – mondta Marc Caffee, az egyetem munkatársa.
A múltbéli klíma változásainak pontos rögzítése segíti a kutatókat az okok és okozatok megállapításában. A jég visszahúzódását bemutató idővonal megalkotása betekintést engedhet abba is, hogyan jutottak el az első emberek Észak-Amerikába.
"A kontinentális jégtakarók nem tűnnek el egyszerűen, ez egy nagyon bonyolult, összetett folyamat. Minél többet tudunk a Kordillerák-jégtakaró visszahúzódásáról, annál inkább meg tudjuk jósolni, mi várhat a grönlandi jégtáblára" – mondta Caffee.
(index.hu)