Így „kisebbedem” – Jean Vanier három hónapra visszavonul pihenni szívrohama után

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. november 09. csütörtök

A fogyatékkal élőket gondozó Bárka közösség alapítója, Jean Vanier legutóbbi, novemberi hírlevelében számolt be arról, hogy október 13-án szívinfarktusa volt, ezért három hónapra visszavonul pihenni.

A 89 éves Jean Vanier azt írta, a vizsgálatok szerint a szívét tápláló fő artéria záródott el. Mentőautó vitte be a compiègne-i kórházba, ahol megműtötték. Mivel „komoly pihenésre” van szüksége, egy egyházmegyei fenntartásban lévő tengerparti házba vonult vissza, ahol keresztény embereket fogadnak be gyógyulásuk idejére.

„Jól érzem magam, de nyilvánvaló, hogy a szívem gyengébb, ahogy én is – fogalmazott Jean Vanier. – Hosszú és igazi pihenésre van szükségem, hogy visszanyerjem az erőmet, és hogy elfogadjam a kevesebb tevékenységgel teli életet.”

Ezért a Bárka közösség alapítója úgy döntött, február elejéig nem vezet lelkigyakorlatokat, és lemondott minden tervezett programot. „Radikális változás ez, mely arra hív, hogy ebben az időszakban nagyon csendes életet éljek – olyan életet, melynek során megtanulok együtt élni saját gyengeségeimmel és törékenységemmel, és így »kisebbedem«.”

Jean Vanier úgy fogalmazott: várja, hogy legyen ideje arra, hogy elmélyedjen abban, mit jelent megmaradni Istenben, megmaradni Jézusban, aki azt mondja: „Maradjatok meg szeretetemben” (Jn 15,9). Hozzátette: „Kicsit olyan lesz ez, mint egy újjászületés.”

Ez az új élet elengedést is jelent. „Nem lesz részem azokban a kegyelmekben és örömökben, amiket az élő barátságok és mások segítése ad – ahogy eddig éltem –, és a találkozások, melyek sok jót adtak nekem.”

Ehelyett komoly és vicces szövegek olvasásával, sétával, a madarak énekének hallgatásával telnek majd a napok, és megtapasztalja a sómentes ételek fogyasztásának „örömét”. „Ez az élet nemcsak az ég felé fordul, hanem a föld felé is, ahol annyi öröm és csodálatos dolog van” – zárta beszámolóját Jean Vanier.

Forrás: Thetablet.co.uk

Fotó: Association Jean Vanier Facebook-oldala

Magyar Kurír
(sza)

You have no rights to post comments