Ferenc pápa: A keresztények harcolnak a lélek betegségei ellen

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. október 27. péntek

Jézus arra hív minket, hogy változtassuk meg életünket, lépjünk új útra, térjünk meg. Ez azzal jár, hogy harcolunk a rossz ellen, a szívünkben is. Ez a harc nem hagy nyugton minket, mégis békével tölt el – magyarázta a Szentatya a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén október 26-án reggel.

A pápa homíliájában a mai evangéliumi szakaszról elmélkedett (Lk 12,49–53), amelyben Jézus azt mondja, azért jött, hogy tüzet gyújtson a földön. Ez a tűz változást sürget. Meg kell változtatni a gondolkodásunkat, az érzékelésünket. A szív, mely világias, pogány volt, most kereszténnyé válik Krisztus erejével: a változás a megtérés. Változtatni kell a cselekvésben is: tetteinknek is változniuk kell. Ez a megtérés magával ragad mindent, testet-lelket egyaránt – mutatott rá Ferenc pápa. – Egy változásról van szó, ami azonban nem külső kozmetikázás révén, hanem belülről, a Szentlélek által történik. Nekünk pedig hozzá kell tennünk a magunkét, hogy a Szentlélek működhessen. És ez harcot jelent.

Nem léteznek nyugodt keresztények, olyanok, akik nem harcolnak. Ők ugyanis nem keresztények, ők langyosak. A nyugodt alváshoz elég egy tabletta, a belső békére azonban nincsenek pirulák. Csak a Szentlélek adhatja meg azt a lelki nyugalmat, ami erőt ad a keresztényeknek. És nekünk segítenünk kell a Szentlelket azzal, hogy helyet készítünk neki a szívünkben – hangsúlyozta a Szentatya. – Ebben pedig nagy segítség a lelkiismeret-vizsgálat: harcoljunk a lelki kórok ellen, amelyeket az ellenség hint el, és amelyek a világiasság betegségei. A harc, amit Jézus hozott az ördög, a rossz ellen, nem valami régmúlt dolog, hanem nagyon is modern, mindennapjainkat érintő valóság. A tűz ugyanis, amit Jézus hozott el nekünk, a szívünkben van. Ezért hagynunk kell Őt belépni az életünkbe. Tegyük föl mindennap magunknak a kérdéseket: Hogyan jutottam el a világiasságtól, a bűntől a kegyelemig? Helyet készítettem-e a Szentléleknek, hogy működhessen bennem?

Életünk nehézségeit nem oldhatjuk meg úgy, hogy felhígítjuk a valóságot. Az igazság ez: Jézus tüzet és harcot hozott a világba. Mit teszek én? A megtéréshez nagylelkű és hűséges szív kell. A nagylelkűség mindig a szeretetből jön, a hűség pedig az Isten szavához való hűség – zárta csütörtök reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

You have no rights to post comments