Európa édesvíz-háztartásán is nyomot hagy a klímaváltozás

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. október 18. szerda

Az évszázad végére a Földközi-tenger vidékét a mostaninál nagyobb szárazság, a földrész északi régióját pedig több csapadék fogja jellemezni, egy friss tanulmány szerint.

A Zürichi Műszaki Egyetem kutatóinak Nature Climate Change című szaklapban megjelent tanulmánya szerint az Európa déli részén már most tapasztalható nagyobb szárazság valószínűleg az üvegházhatású gázok kibocsátásával, és az abból fakadó klímaváltozással függ össze. Megvizsgálták, hogyan változott volna a szárazföld vízháztartása az emberi tevékenységből származó karbonkibocsátással és anélkül ebben az időszakban. "A kibocsátás beleszámításával végzett elemzések sokkal jobban hasonlítottak a valós megfigyelésekhez, mint az a nélküli szimulációk" - mondta Gudmundsson.
A szakértő szerint a klímamodellek alapján az évszázad végére Európa déli része a jelenleginél is szárazabb, északi része pedig csapadékosabb lesz. "Eredményeink még nagyobb súlyt adnak ennek a jóslatnak: ez az irány már most látható, és bizonyíthatóan emberi hatásra vezethető vissza" - emelte ki a kutató.
A helyi vízgazdálkodásra vonatkozó javaslatokat, következtetéseket a tanulmány alapján nem lehet levonni, mivel a kutatásban Európa három nagy régióját foglalták össze. Továbbá nem vettek figyelembe olyan speciális adottságokat, mint például a gleccserek hatását a vízháztartásra. Az azonban egyértelmű, hogy a földközi-tengeri térségben a jövőben jóval átgondoltabb vízgazdálkodásra lesz szükség.
Következő lépésként a kutatók az elemzésük körének szélesítését tűzték ki célul, világszerte meg akarják vizsgálni a klímaváltozás hatásait a regionális édesvíz-háztartásra.
(origo.hu)

You have no rights to post comments