Ennyi magyar atomhulladék gyűlt már össze

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. október 02. hétfő

Magyarország atomhulladék-tárolója a tervek szerint a Mecsekben lesz 1000 méter mélyen, a létesítménynek 300 ezer évig kell bírnia. A hulladéknak három fajtája van a sugárzás mértéke, ha úgy tetszik „veszélyesség” szerint osztályozva:

•Kis aktivitású hulladék: elszennyezett ruhák, szerszámok, a kutatólétesítményekből származó anyagok.
•Nagy aktivitású hulladék: ezek már közvetlen veszélyt jelentő olyan anyagok, mint például a hűtővíz szűrésére, tisztítására használt iongyanta. Mostanra több, mint száz köbméternyi gyűlt össze belőle.
•Kiégett fűtőelem: ez konkrétan a hasadóanyagot tartalmazó egység, amelyben a láncreakció folyik. Ezeket 3-4 évente cserélni kell, jelenleg 9000 kazettát tárolunk biztonságos, de ideiglenes helyen.
Ezeket jelenleg Pakson egy átmeneti tároló létesítményben őrzik  - írta a tervezett magyar atomhulladék-tároló kapcsán közölt összeállításában a 24.hu. Végleges atomhulladék-tároló ugyanis egyelőre sehol a világon nincs.
A kiégett fűtőelemeket 1998-ig visszaszállítottuk Oroszországba, ahol az üzemanyag-kazettákból kinyerték a még használható uránt és plutóniumot, a maradékot pedig átmeneti tárolókba helyezték. Nekünk nem volt vele dolgunk. Csakhogy az oroszok jelezték: csak akkor vállalják a szétbontást, ha az újrahasznosítás során keletkező, valóban hulladéknak számító, erősen sugárzó anyagot is visszaküldik. 

Nagyon nagyon hosszú idő
Kérdés volt, hol adottak a feltételek Magyarországon az atomhulladék hosszú távú tárolására. Méghozzá 300 ezer évig. Az atomerőműből származó hasadóanyagot ugyanis addig kell a speciális lerakóban tárolni, amíg sugárzása le nem csökken az eredetileg bányászott urán sugárzási szintjére, ez pedig ennyi időbe telik.
De a szakember hozzátette: 30 ezer év múlva a sugárzás már egész jelentősen lecsökken, a mostani 10 ezred részére.
A korábban kiválasztott helyszín Boda település közelében, az egykori mecseki uránbánya mellett lenne. Ezt jól ismerik, feltérképezték a környezetet 1000 méteres mélységig. Ott kellene kialakítani a geológiai tárolót, hatalmas mennyiségű atomhulladéknak:
18 ezer darab, egyenként 15 centi átmérőjű hatszög alapú, és 2,5 méter magas üzemanyag-kazettáról. Csak ez durván ezer köbméternyi veszélyes, sugárzó anyag, és ehhez jön még a cikk elején említett nagy aktivitású hulladék. A határidő 2064, vagy ha Paks II hulladéka is ide kerül, akkor egy későbbi időpont.
(inforadio.hu)

You have no rights to post comments