1983-ban majdnem kitört az atomháború

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. szeptember 19. kedd

Hetvenhét éves korában elhunyt Sztanyiszlav Petrov, neki volt köszönhető 1983-ban, hogy egy téves riasztás miatt a Szovjetunió nem indított nukleáris töltetű rakétákat az Egyesült Államok felé - írja a BBC.

Petrov a nyolcvanas években egy nukleáris támadásokat figyelő katonai központban dolgozott. 1983. szeptember 26-án a reggel órákban a műszerei azt jelezték, hogy az USA felől rakéták tartanak a Szovjetunió felé. Petrov gyorsan utánanézett, mi történik. Kiderült, hogy a műszerek téves jelzést adtak.
Korábban egy interjúban azt mondta: mindössze annyit kellett volna tennie, hogy felemeli a telefont és értesíti feletteseit, de képtelen volt megmozdulni, annyira megdermedt. Az összes adat azt mutatta, hogy amerikai rakétatámadás történt. Ha nem ellenőrzi a műszereket és szól a feletteseinek, nekik már nem lett volna idejük felülbírálni az adatokat, és azonnal indították volna a válaszcsapást.
A másik fél sem volt teljesen ártatlan az ügyben. A NATO ugyanis ebben az időben nagyszabású hadgyakorlatot tartott. Az Able Archer nevű gyakorlaton 40 ezer katona vett részt, és a szimulációs gyakorlat során atomtámadás előkészítésére utaló jeleket is küldtek, például jelentősen megnőtt a kódolt adatforgalom London és Washington között.
(index.hu)

Most amikor felelőtlen vezetők megint nagyon szeretnek háborúsdit játszani, nem árt figyelmeztetnünk magunkat (is), hogy milyen könnyen végzetessé válhat a dolog - van miért imádkozni! - szerk.

You have no rights to post comments