Kenyában 4 év börtönt kaphat, aki nejlonzacskóval megy vásárolni

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. augusztus 29. kedd

Életbe lépett Kenyában a világ egyik legszigorúbb nejlonzacskókra vonatkozó szabályozása, ami alapján a zacskók árusítása, gyártása és akár használata is 38 ezer dolláros bírsággal, vagy akár négy év börtönnel büntethető – írja a BBC.

A kormány szerint az intézkedés segít megóvni a környezetet, a gyártók szerint viszont 80 ezer munkahely kerül veszélybe a tiltás miatt. Pénteken a kenyai bíróság elutasította az intézkedés ellen benyújtott keresetet. Kenyában havonta 24 millió nejlonzacskó került forgalomba becslések szerint. A tiltás nem előzmény nélküli, ugyanis több afrikai országban hoztak már hasonló törvényt, például Ruandában, Mauritániában és Eritreában is.
Az esztétikai és a környezeti kár mellett a műanyag zacskók Kenyában közvetlenül is veszélyeztethetik az embereket, ugyanis Nairobi környékén a vágóhídakon az állatokban gyakran találnak elfogyasztott műanyagzacskókat. Ez felveti annak a veszélyét, hogy állatokból készülő hústermékekbe is kerül a műanyagból, ami mérgezést okozhat.
Kenya környezetvédelmi minisztere elmondta, hogy egy zacskó lebomlásához nagyjából 20-1000 évnek kell eltelnie. "A műanyagzacskók jelentik a legnagyobb kihívást a hulladékkezelés számára Kenyában" - mondta Judy Wakhungu, aki szerint mindent meg kell tenniük a műanyagzacskók jelentette "környezetvédelmi rémálom" elhárításáért.
A BBC helyi tudósítója szerint a boltok már alkalmazkodtak a tiltáshoz, ugyanis mindenhol árulnak már szövettáskákat, bár egyes helyeken, például a henteseknél még lehet nejlonzacskót kapni. A Kenyába érkező turistáknak a reptéren kell hagyniuk a nejlonzacskókat, amiket magukkal hoznak.
(index.hu)

You have no rights to post comments