Rengeteg apró műanyagdarabka úszik a Tiszában

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. augusztus 25. péntek

Rossz hír az emberiségnek, még rosszabb a halaknak, hogy jelentős mikroműanyag található a Tiszában, írja a Laboratorium.hu.
„Bár ez az emberi egészségre jelen ismereteink szerint közvetlen veszélyt nem jelent”, írja a lap, de hosszabb távon mindenképpen veszélyes a további műanyagtermelés, amíg annak hulladékként feldolgozása megoldatlan.

Magyarországon először a Tiszán sikerült megvizsgálni őket. „A leggyakoribb kimutatott műanyagfajták a polipropilén, politetrafluoretilén (teflon) és a polietilén voltak. Az üledékminták eredményei alapján 1 kg tiszai üledék átlagosan 1,76 db mikroplasztikot tartalmaz” (amik infravörös mikroszkópos vizsgálat szerint politetrafluoretilén és polisztirol részecskék voltak).
Mikroműanyagnak az 5 mm-nél kisebb, a környezetbe kerülő műanyagdarabokat nevezik. Természetes vizeinkbe két fő úton kerülhetnek be: a szintetikus szövetből készült ruhák mosásából és a kozmetikai szerekből a szennyvíztisztítókon keresztül, valamint a környezetben jelen lévő műanyaghulladékok fizikai-kémiai aprózódása útján.
(index.hu)