Kanadai püspökök tiltakoztak a bányavállalatok okozta károk miatt

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. augusztus 19. szombat

A kanadai püspöki konferencia elnöke Justin Trudeau miniszterelnöknek címzett levelében felhívja a figyelmet a kanadai bányászvállalatok által a világ több pontján okozott károkra.

„Nem fogadhatjuk el egyes kanadai bányavállalatok etikátlan viselkedését, amelyek Latin-Amerikában vagy a világ más részein a jogi normák hiányának kifogásával kibújnak saját etikai felelősségük alól.” Így hangzik Douglas Crosby OMI püspök, a kanadai püspöki konferencia elnöke kemény hangú levelének néhány sora. A dokumentumot Justin Trudeau miniszterelnöknek címezte, hogy felhívja a figyelmet azokra a károkra, amelyeket a kanadai bányászati tevékenység eredményez a világ más országaiban.

A főpásztor rámutat az iparág tevékenységéből fakadó súlyos következményekre, amelyek a természeti környezetre és a helyi lakosságra, elsősorban az őslakosokra nehezednek. „Nem maradhatunk közönyösek a szegények kiáltása, illetve a közös otthonunkat érő pusztulás következményei iránt” – figyelmeztet Crosby püspök, aki fontossági sorrendet is felállít, mely ügyekkel kell a kormánynak szembenéznie, mielőtt túl késő lesz. Ezek között szerepel, hogy ki kell nevezni egy ombudsmant, a polgári jogok biztosát, aki ellenőrzi és elemzi azokat a feljelentéseket, amelyeket a kanadai bányavállalatok kapnak külföldön.

A püspöki konferencia elnökének további kérése, hogy a kanadai kitermelő vállalatok által külföldön elkövetett környezetvédelmi és emberi jogokkal való visszaéléseket a kanadai törvények szerint ítéljék el. Hasonlóképpen írjanak elő konkrét jogi kereteket a kitermelési projektek számára. Végül Crosby püspök azt kéri, hogy vessenek véget azoknak a tárgyalásoknak, amelyeket szabadkereskedelmi és befektetési egyezmények létrehozásáért folytatnak, hogy azok által a kanadai kitermelő vállalatok részesüljenek előnyökben az emberek és a környezet kárára. Ezek a megállapodások a külföldi befektetőket szolgálják, hogy megvédjék saját befektetéseiket, és a visszaélések esetén elmeneküljenek a felelősség elől.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír