Egy jó állampolgári kezdeményezés!

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. augusztus 18. péntek

Állampolgári kezdeményezést nyújtottak be a mai napon Lengyelországban az abortuszok visszaszorítása érdekében azokra az esetekre fókuszálva, amikor fennáll a magzat betegségének vagy fogyatékosságának az esélye. Lengyelországban a legális abortuszok 96%-át végzik el azért, mert fennáll a születendő gyermek betegségének vagy fogyatékosságának az esélye. 2015-ben 1044 abortuszból 1000-ret végeztek el ebből az indokból Lengyelországban, a legtöbbet ezek közül 4 és 5 hónapos magzatokon.

Így a magzatok egyik legnagyobb csoportja veszti életét azon abortuszok során, amelyekre azért kerül sor, mert a gyermek Down Szindrómában vagy Turner Szindrómában szenvedne.
Augusztus 17-én Lengyelországban Kaja Godek, a lengyel Élet és Család Alapítvány vezetője és Magdalena Korzekwa-Kaliszuk, a CitizenGO Alapítvány lengyelországi vezetője állampolgári kezdeményezést nyújtottak be a Parlament elnökéhez, kérve a kezdeményezés regisztrálását.
A regisztráció befejezése után (amely várhatóan két hétig tart) a kezdeményezés szervezőinek három hónap áll rendelkezésükre, hogy legalább 100 000 papír alapú aláírást összegyűjtsenek. Az aláírások benyújtását követően a lengyel Alkotmány felhívja a Parlamentet a kezdeményezés első véleményezésére.
A kezdeményezés számos civil csoportot foglal magába, ezen kívül a lengyel püspökök támogatását is élvezi, amint ez a Lengyel Püspöki Konferencia júniusi hivatalos üzenetének hatodik pontjából kiderül.
A CitizenGO jelenleg 10 000 önkéntessel működik együtt a kezdeményezés kapcsán. Az önkéntesek az aláírásgyűjtésben és a szervezési feladatokban fognak segíteni. Továbbá fogyatékos személyek csoportjai is közvetlenül részt vesznek a kezdeményezésben.
Lengyelországban az abortusz azokban az esetekben legális, ha fennáll a születendő gyermek betegségének vagy fogyatékosságának az esélye, ha a magzat bűncselekményből fogant, illetve ha az anya élete vagy egészsége veszélyben van. Ez a kezdeményezés csak azokra az abortuszokra fókuszál, amelyeket azért végeznek el, mert fennáll az esélye annak, hogy a magzat betegen vagy fogyatékossággal fog megszületni. A kezdeményezés siker esetén lehetővé teheti Lengyelországban a magzatok védelmét a magzat betegsége vagy fogyatékossága esetén is.
Varsó, 2017. augusztus 17.
További információ: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

You have no rights to post comments