Drasztikus hatással van a klímaváltozás Amerikára

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. augusztus 09. szerda

Hétfőn este kiszivárgott a 2018-ban esedékes National Climate Assessment jelentés, melyből kiderült, az Egyesült Államok átlagos hőmérséklete 1980 óta jelentősen megnőtt, ilyen meleg évtizedekre pedig az elmúlt 1500 évben nem is volt példa – írja a New York Times.

Márpedig van klímaváltozás
A jelentés szerint a Földön akkor is legalább három tizeddel nőne meg a hőmérséklet az évszázad végére, ha azonnal abbahagynánk az üvegházhatású gázok kibocsátását, a valódi növekedést pedig nagyjából 2 celsius fokra teszik. Ez talán nem hangzik soknak, a klíma szempontjából ugyanakkor már félfokos eltérés is hosszabb hőhullámokhoz, erősebb viharokhoz és a korallzátonyok gyorsabb pusztulásához vezethet.
A jelentésben emellett arról is szó van, hogy az extrém időjárási jelenségek egy részét is a klímaváltozásnak lehet tulajdonítani. Ebben a témában a 2003-as európai hőhullámot, valamint a 2013-as ausztráliai rekordmeleget hozták fel, melyek esetében viszonylag erős bizonyítékokkal tudják alátámasztani azt, hogy az emberi tevékenység hozzájárult a kialakulásukhoz.
Ugyanitt említették meg a 2011-es texasi hőhullámot is, ebben az esetben azonban egy fokkal bonyolultabbak a dolgok, itt ugyanis egy tanulmány szerint főleg a helyi időjárás változékonysága és a La Nina volt a ludas. Egy másik tanulmány ugyanakkor arra a következtetésre jutott, hogy az ehhez hasonló extrém esetek valószínűsége a hússzorosára nőtt Texasban a klímaváltozás miatt. Mindezeket összevetve arra jutottak, hogy ebben az esetben nem lehetne biztosan kijelenteni, hogy a hőhullámban szerepet játszott a klímaváltozás.
Összességében a jelentés nem igazán beszélt az Egyesült Államokban a közelmúltban történt nagyobb szárazságokról, ezek ugyanis nem példa nélküliek. Ennek ellenére az USA-val kapcsolatban arra jutottak, hogy a hideg éjszakák száma és erőssége csökkent a hatvanas évek óta, a meleg napoké pedig nőtt. Az extrém hideghullámok kevésbé gyakoriak, míg az extrém hőhullámokból egyre több van – tették hozzá.
Továbbra is az országnál maradva azt írták, hogy az Egyesült Államok minden szegletébe elért a klímaváltozás, így a rekordmeleget hozó évek gyakoribbak lesznek, akár ötfokos melegedésre is számíthatunk a század végéig, valamint egyre több a csapadék.
Egyes régiókban találtak közvetlen kapcsolatot az emberi tevékenység és a felmelegedés között, máshol viszont nem, arra ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy Alaszkában és az Arktiszon a globális átlag kétszeresével nő a hőmérséklet, ez pedig az tengerszint növekedéséhez, ezáltal pedig a partok veszélyeztetettségéhez vezethet. A teljes – ám egyelőre még nem végleges – jelentés itt érhető el.

Trump még keresztbe tehet
A 13 állami ügynökség tudósai által elkészített jelentéstervezet szerint az amerikaiak már most is érzik a klímaváltozás hatásait, emellett pedig megcáfolja Donald Trump azon kijelentéseit is, melyek szerint az emberi beavatkozás nincs hatással a jelenségre és jóslatokat sem lehet megfogalmazni vele kapcsolatban.
Rengeteg bizonyíték támasztja alá azt, hogy az emberek tevékenysége, főként az üvegházhatású gázok kibocsátása a legfőbb felelőse az elmúlt időszak változásainak – áll a jelentéstervezetben, melynek szerzői jelenleg a Trump-adminisztráció engedélyére várnak, hogy kiadhassák azt. A projektben közreműködő Katharine Hayhoe szerint művük az egyik legátfogóbb klímaügyi jelentés valaha, más, nevük elhallgatását kérő tudósok pedig vélhetően éppen emiatt félnek attól, hogy el fogják majd hallgatni.
Erre nemcsak Donald Trump véleménye miatt számíthatnak a kutatók, hanem például azért is, mert korábban a jelentés elfogadásában szerepet játszó környezetvédelmi ügynökség vezetője, Scott Pruitt is azt mondta, nem hiszi, hogy a szén-dioxid a globális felmelegedés kulcsszereplője lenne.
Ez egyébként az első olyan alkalom, hogy egy ekkora volumenű ügy kerül Trump elé a témával kapcsolatban, a tudósok pedig éppen emiatt a szokásosnál is jobban figyelik a helyzetet, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy az elnök hogyan kezeli majd azt.
(index.hu)

You have no rights to post comments