Seuso-kincs összes ismert darabja Magyarországra került!

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. július 13. csütörtök

Orbán Viktor bejelentette, hogy sikerült visszaszerezni a Seuso-kincs leletegyüttes második hét darabját. A kormányfő páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesnek nevezte a műtárgyakat. Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója hozzátette, hogy ezzel a Seuso-kincs összes darabja Magyarországra került.

A Seuso-kincs első darabjai 2014 márciusában kerültek Magyarországra. Érkezésüket akkor is Orbán Viktor jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatón.
A kormány egy éve tárgyalt a legendás kincs visszaszerzéséről, 15 millió euróba került. A mostani bejelentést megelőzte, hogy márciusban szó volt róla: a Seuso-kincs újabb darabjai kerülhetnek elő.
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára márciusban a jobbikos Szávay István írásbeli kérdésére adott válaszában kifejtette, a Seuso kutatási program 2017. évi tervébe felvették a helyszín komplex vizsgálatát, és amint a költségvetés rendelkezésre áll, valamint alkalmas lesz az időjárás és megvan a tulajdonosi hozzájárulás is, jöhet a régészeti szakmunka.