Németországban megszavazták a homoszexuális házasságot – a püspökök reakciója

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. július 01. szombat

Heiner Koch, Berlin érseke bírálta a Bundestag június 30-i döntését, hogy engedélyezi a „házasságot mindenki számára”. A német parlament június 30-án, pénteken délelőtt szavazta meg a törvényt, amely megnyitja a házasság definícióját a homoszexuális párok előtt is. „Sajnálom, hogy a törvénykezés mellőzte a házasság fogalmának alapvető tartalmát” – fogalmazott Koch érsek, aki a német püspöki konferencián belül a családpasztoráció felelőse.

A főpásztor szerint „a parlamenti tagok archiválták a partnerkapcsolatok különböző formáinak pontos felfogását”. „A különbségtétel nem jelent diszkriminációt.” Az érsek sajnálatának adott hangot „a házasság hagyományos felfogásának felhígítása miatt”. „Szomorú, hogy a házasság intézménye belekerült a politikai stratégiák gépezetébe. A házasság nem ezt érdemli” – tette hozzá Heiner Koch berlini érsek.
A német parlament jóváhagyta az egynemű személyek házasságát, a szociáldemokraták törvénytervezetét. A törvényt 393 igen és 226 nem szavazattal fogadták el, három hónappal a választások előtt. Az új törvény értelmében a homoszexuális párok teljes joggal házasodhatnak és fogadhatnak örökbe gyermekeket. Angela Merkel, bár lelkiismereti szabadságot engedélyezett a szavazásban frakciója tagjainak, nemmel szavazott: „Számomra a házasság egy férfi és egy nő köteléke, és így értelmezi a német alkotmány 6. cikkelye.”
Reinhard Marx bíboros, a német püspöki konferencia elnöke rámutatott: „A házasság – nem csak keresztény meggyőződésből – egy férfi és egy nő élet- és szeretetközössége. Olyan egység, amely összhangban van azzal az állandó alapelvvel, hogy alapvetően nyitott az élet átadására. Úgy gondoljuk, hogy az államnak továbbra is védelmeznie és ösztönöznie kellene a házasság ezen formáját.” A bíboros kétségeinek adott hangot a törvény alkotmányossága kapcsán. Többek között kiemelte, hogy „félreértés a házasság sajátos jogi státuszát és különleges védelmezését a homoszexuális személyek elleni diszkriminációként értelmezni”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

You have no rights to post comments