Új templom épül Pusztaszeren

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. június 28. szerda

Különleges zarándokút végére értek június 24-én a Pálosszentkútról hazatérő pusztaszeriek: a helyi zarándoklatok emlékére állított kopjafánál ünnepélyesen letették a Szentháromság-templom alapkövét.

A Csongrád megyei község hívei egy öt évvel ezelőtt indult, évente megrendezett zarándokúttal kezdték el nyomatékosítani azt a szándékukat, hogy templomot építtessenek Pusztaszeren.

Június 24-én, szombaton reggel idén is elindultak a szokott állomásra, Pálosszentkútra a zarándokok. Az Antal Imre plébános celebrálta mise után egy részük gyalog indult vissza Pusztaszerre, a többiek lovaskocsikon érkeztek meg délután ahhoz a kopjafához, amelyet Grósz Sándor helyi asztalosmester készített a zarándoklatok emlékére. A kopjafán már nincs sok hely az újabb zarándoklatokat jelölő évszámoknak, de szerencsére nem kell „meghosszabbítani”, ugyanis különleges zarándokút volt a mostani: a végén letették a hamarosan megépülő Szentháromság-templom alapkövét.

Egy olyan naphoz érkeztünk, amelyre már nagyon régóta készülünk ― emelte ki Máté Gábor polgármester az ünnepség kezdetén. Megköszönte a pusztaszerieknek a zarándoklatokon való részvételt és a templomépítés előmozdítóinak munkáját. A templom a Pusztaszer Község Önkormányzata által adományozott telken, a Szeged-Csanádi Egyházmegye szervezésében, a kormány anyagi támogatásával épül fel.

Azt szokták mondani, hogy a templom Isten háza. Valójában inkább a közösség háza. Jézus János evangéliumában azt mondja: „Isten lélek és szellem, aki őt imádja, lélekben és igazságban kell őt imádnia.” Ezt bárhol megtehetjük, ehhez nem kell templom. Templom azért kell, hogy a közösségnek, amely hozzá kapcsolódik, amelyet Ő fog össze, legyen egy alkalmas helye, ahol Őt tudja vendégül látni. „Ha az Úr nem építi a házat, hasztalan fárad, ki építi azt. Ha az Úr nem őrzi a várost, hasztalan virraszt, aki őrizni próbálja.” Azt kérjük, hogy Ő is építse, de elsősorban nem a templomot, amit fizikailag akarunk itt felépíteni, hanem az emberekből összeálló templomközösséget ― fogalmazott Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, majd áldást kért mindazokra, akik segítenek felépíteni, és akiknek épül a templom.

Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője így fogalmazott: szabad nagy terveket szőni még egy akkora településen is, mint Pusztaszer. Ebben az összekuszálódott világban igenis szükségünk van azokra a helyekre, azokra a közösségekre, ahol kereszténységünket megtartva hihetünk Istenben, mert ez az az egyetlen erő, ami bennünket, magyarságunkat, történelmi hagyományainkat egyben tud tartani. Erre itt, Pusztaszeren lehetőségünk lesz, mert nagyon fontos, hogy egy településnek legyen egy olyan helye, ahol találkozhatunk, és hihetünk a jövőben.

Ezt követően Máté Gábor, Kiss-Rigó László, Farkas Sándor és Antal Imre közösen aláírták az alapkőletételre készült emléklapot, amelyet időkapszulába helyeztek. Emellett a Pusztaszeri Hírfutár négy száma, két képeslap, egyiken az Árpád-emlékmű, másikon pusztaszeri építmények, tájképek fotói, a templomot tervező Germán Géza tervei és egy memóriakártya is bekerült a tartályba. Utóbbin a község elmúlt tíz-tizenöt évének 600-700 fényképét rögzítették, valamint az ünnepélyes alapkőletétel napján készült fotók egy részét, érdekes információkat tartogatva a jövő nemzedékeinek.

A kopjafa tövében az ünnepség felszólalói és a templom tervezője együtt engedték le a mélybe az időkapszulát. Végül Máté Gábor elmondta, sokan feltették a kérdést, ha felépül a templom, megszűnnek-e a zarándoklatok. Így válaszolt a polgármester: ezután hálájuk jeléül fognak zarándokolni.

Forrás és fotó: Kistelekjárás.hu

Magyar Kurír

You have no rights to post comments