Felfüggesztették az oktatót, mert elítélte az abortuszt

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. június 16. péntek

A Leuven-i Katolikus Egyetem (UCL) Filozófiai Intézetének vendégelőadóját, Stephane Mercier-t az egyetem vizsgálóbizottsága elé állították egy olyan tanulmánya miatt, amely filozófiai szempontból boncolgatja az abortusz kérdését, és ellene foglal állást. A Filozófia az életért című értekezés, amelyet Mercier ajánlott olvasmányként küldött el diákjainak, olyan „botrányos” megállapításokat tartalmaz, mint: "Az abortusz egy ártatlan emberi élet kioltása, egy olyan emberi lényé, aki még az anyaméhben van." Vagy „Ha az abortusz halál, akkor nem súlyosabb, mint az erőszakolás? Utóbbi, örömteli módon, szintén illegális”.

Az UCL szerint a filozófus nézetei ellentétesek az intézmény értékeivel, amely állítólag katolikus. Az egyetem szerint elfogadhatatlan ezeket a nézeteket tanóra keretében terjeszteni. Kiadott nyilatkozatukban azzal érveltek, hogy az abortuszhoz való jog a belga jogrend része, és elfogadhatatlannak tartják a tanítás ürügyén ezzel ellentétes vélemény diákokba sulykolását.

Stéphane Mercier-t a vizsgálat idejére felfüggesztették, és annak is fennáll az esélye, hogy elveszíti munkáját.

http://www.citizengo.org/hu/lf/71393-vedjuk-meg-az-akademiai-szabadsagot

Az egyetem lépése ellentétben áll az akadémiai szabadsággal, a szólásszabadsággal és a lelkiismereti szabadsággal egyaránt. A CitizenGO, kiállva a fenti demokratikus szabadságjogok mellett, petíciót indított a filozófus védelmében. A petícióban arra kérjük az egyetem rektorát, Vincent Blondel-t, hogy állítsa vissza az akadémiai szabadságot az oktatási intézményben.

A meghurcolt előadó az brüsszeli Élet menetén a következőket mondta:

"Filozófusként az a munkám, hogy szabadon gondolkodjam az élet értelméről és az emberi méltóságról. Egy katolikus egyetemnek meglátásom szerint védenie kellene az emberi életet és a méltóságot."

Az egyetem azért függesztette fel az előadót, mert a katolikus tanításnak megfelelően "merészelt" gondolkodni egy katolikus uralkodócsaláddal rendelkező országban, Belgiumban. Mi maradt az akadémiai szabadságból, ha a többségtől eltérő véleményt nem engedik kifejezni?

 

Kérjük, írja alá Ön is a petíciót, amelyben azt üzenjük az egyetemnek:


tartsák tiszteletben az akadémiai szabadságot egyetemükön, és katolikus intézményként főleg ne büntessék azt, aki a katolikus tanításnak megfelelő nézeteket fogalmaz meg!

http://www.citizengo.org/hu/lf/71393-vedjuk-meg-az-akademiai-szabadsagot

You have no rights to post comments