November 19-én első alkalommal tartják meg a szegények világnapját az Egyházban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. június 14. szerda

Első ízben tartják meg az Egyházban a szegények világnapját idén, az évközi 33. vasárnapon, november 19-én. Ferenc pápa tavaly, az irgalmasság szentéve végén hirdette meg ezt a világnapot.

A szentatya célja az új világnappal az, hogy a keresztény közösségek az egész világon egyre inkább Krisztus szeretetének konkrét jelei legyenek a szegények és rászorulók számára.

Ferenc pápa üzenetet is ír a világnap apropóján, amelynek mottója a János apostol első leveléből való mondat lesz: „Gyermekeim, ne szeressünk szóval és nyelvvel, hanem tettel és igazsággal!” (1Jn 3,18). A pápa azt kívánja az üzenettel hangsúlyozni, hogy Jézus szeretetparancsa nem ismer mismásolást: aki úgy akar szeretni, ahogy Jézus, annak követnie kell az ő példáját, főként amikor a szegények szeretetéről van szó.

A szegények első világnapján Ferenc pápa szentmisét mutat be a Szent Péter-bazilikában, majd együtt ebédel ötszáz nélkülöző emberrel.

A világnap üzenete elsősorban a hívőknek szól, hogy a kiselejtezés és a pazarlás kultúrájával szemben a találkozás kultúráját válasszák; de minden jóakaratú embernek is, hogy szolidárisan és testvéri módon forduljon a szegények felé. 

A pápa azt kéri, hogy a keresztény közösségek a világnapot megelőző héten imával és konkrét cselekedetekkel készüljenek: keressék föl a lakónegyedükben élő szegényeket, nyújtsák ki feléjük kezüket a barátság és a szolidaritás jegyében. „A szegények imája a Miatyánk, amelyben együtt kérjük Istentől a mindennapi kenyér adományát. Legyen ez az új világnap erőteljes felhívás lelkiismeretünk számára, hogy megértsük: a szegényekkel való osztozás révén képesek leszünk mélyebben megérteni az evangélium igazságait. A szegények nem gondot jelentenek, hanem erőforrást, amelyből merítve befogadhatjuk és megélhetjük az evangélium lényegét” – írja a szentatya.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

You have no rights to post comments