Brain Bar: Budapestre jönnek a világ legnagyobb gondolkodói

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. május 28. vasárnap

Európa egyik legjelentősebb jövőfesztiválja a Brain Bar Budapest. A tavalyi, 2016-os Brain Bar Budapesten ötezer érdeklődő volt a helyszínen, és negyven országból tizenkétezer ember követte az online közvetítést. Az eseményhez főtámogatóként a Google csatlakozott, ként pedig a világ egyik legolvasottabb üzleti és technológiai lapja, a Wired magazin. 

Magyarország leginspirálóbb eseményének választották tavaly a Brain Bar Budapestet. A Kreatív magazin versenyén 160 nevező közül lett a legjobb a Design Terminál rendezvénye. Ugyancsak tavaly telt házas volt a Brain Bar, és olyan arcok adtak elő a rendezvényen, mint Chris Hadfield űrhajós, a Nemzetközi Űrállomás volt parancsnoka vagy az első cyborg, Neil Harbisson, akinek antennát ültettek az agyába, és aki azt monda magáról: ő nem magán hordja a technológiát, ő maga a technológia.
Idén június 1-3. között, az Akvárium Klubban tartják a Brain Bar Budapestet. Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál vezetője mondta el, miért ez Európa egyik legjelentősebb jövőfesztiválja, és miért döntöttek úgy, hogy megszűnik a VIP-lista.
- Lesz-e változás a szervezésben a tavalyi rendezvényhez képest?
- Természetesen, az idei évtől ugyanis megszüntettük a hazai fesztiválvilágban jól ismert VIP-listát. Minden jegyet, amit korábban e célra tettünk félre, mostantól diákoknak és tanároknak adunk. Ők egyébként az elmúlt években is ingyen jöhettek a Brain Barra, de most minden korábbinál több, mintegy ezer fiatal tehetségnek és pedagógusnak tudunk térítésmentes belépést, ezáltal inspirációs lehetőséget nyújtani. Jövőfesztivált építünk: semmi sem fontosabb, mint hogy a jövő generációi hozzáférjenek ahhoz a tudáshoz és kapcsolati tőkéhez, amit a Brain Bar apropóján Magyarországra hozunk.
- Honnan jött az első Brain Bar Budapest megszervezésének ötlete?
- A világnak ezen a részén hajlamosak vagyunk túl sokat foglalkozni a múlttal, és kevés energiát fordítani arra, hogy felkészüljünk a jövőre. Márpedig olyan gazdasági, technológiai, társadalmi és kulturális változások idején élünk, amikor ez elengedhetetlen. A Brain Bar kortól, nemtől, hivatástól és világnézettől függetlenül összehozza azokat, akiknek víziója vagy kérdése van a jövőről.
- Miért izgalmas az idei Brain Bar Budapest?
- Három újdonságot érdemes tudni az idei fesztiválról. Elsőként, hogy minden eddiginél több külföldi vendég érkezik a Brain Barra, előadóként és résztvevőként egyaránt. A közép-európai térségből, Olaszországból, Angliából, az Egyesült Államokból, sőt Ecuadorból és Indonéziából is jönnek fesztiválozók - valódi lehetőséget nyújtunk tehát a globális kapcsolatépítésre. Szintén újdonság, hogy külön eseményt szentelünk két húsba vágó téma, a városok és a munkahelyek jövőjének, Future Cities és Future Jobs címmel. Előbbi az olyan kulturális csomópontok tudáscseréjét segíti, mint Budapest, Barcelona, Rotterdam, Prága vagy Helsinki. Utóbbi pedig azoknak a diákoknak, szülőknek és pedagógusoknak szól, akik szeretnének felkészülni a következő évtized nagy változásaira, többet tudni a jövő munkahelyeiről. Ők olyan vállalatok topvezetőivel léphetnek nálunk közvetlen kapcsolatba, mint a Telekom, az E.ON, a BlackRock vagy a General Electric. Végül, de nem utolsó sorban, debütálnak a Brain Bar saját színpadi formátumai. Ez azt jelenti, hogy a mára unalmassá vált előadások és kerekasztalok helyett új és izgalmas, provokatív és interaktív formában kapcsoljuk össze előadóinkat és közönségünket.
- Mi alapján állították össze a meghívottak listáját? Kik a kiemelt előadók, és miért?
- A mi jelszavunk a sokszínűség. Velünk lesz Toomas Hendrik Ilves, aki Észtország elnökeként a világ legfejlettebb digitális közigazgatását építette fel a Baltikumban. Csatlakozik hozzánk két világhírű robotépítő, a holland Simone Giertz és a japán Tomotaka Takahashi, valamint a Földközi-tenger hullámaiból elektromos energiát termelő izraeli mérnök, Inna Braverman.
Jön Greg Corrado, a Google tudományos főnöke és Kevin Kelly, a Wired magazin alapítója, a Spielberg-filmek jövőkutató tanácsadója is. Budapestre érkezik a környezetvédő mozgalom fenegyereke, az óceánok élővilágának megóvásáért küzdő Sea Shepherd kapitánya, Peter Hammerstedt, de itt lesz a Brain Baron a világ három meghatározó geopolitikai elemzője, George Friedman, Stephen Walt és Robert D. Kaplan is. Hogy kell-e rettegnünk a mesterséges intelligenciától, arra az Oxfordi és a Cambridge-i Egyetem közös kutatóközpontjának vezetője, Stephen Cave kísérli meg a választ. A mezőgazdaság és az élelmiszer-termelés jövőjéről két sztárvállalkozó: a rovarokból fehérjebombát gyártó BittyFoods alapítója, Megan Miller és a Marson is működőképes farmtechnológiát fejlesztő Karin Kloosterman mesélnek. James Beacham, a CERN részecskefizikusa az időutazás lehetőségeit boncolgatja majd. A kiberbiztonság és online magánszféránk jövője ügyében pedig aligha akad érdekesebb előadó, mint Peter Sunde, a PirateBay alapítója. Mindez csupán néhány kiragadott példa a több mint hetven hasonló nevet felvonultató programból.
- Mi a különleges a Brain Bar Budapestben más, a jövővel foglalkozó rendezvényekhez vagy fesztiválokhoz képest?
- Célunk és reményeink szerint a kimunkáltság, a nemzetköziség és a méretek is. Egyrészt a Brain Bar mögött egyéves, minden apró részletnek figyelmet szentelő kurátori munka áll. Nálunk nincsenek elhasznált témák és valódi teljesítmény nélküli előadók.
Fontos még, hogy ez a fesztivál teljes egészében angol és csakis angol nyelvű, tolmácsolás nélkül - ezzel is ösztönözve a fiatalok nyelvtudásának fejlesztését és a határokon átívelő kapcsolatépítést. Ami a léptéket illeti, ennél több különleges látásmódú, a szellemi világ élvonalát képviselő koponya talán csak Davosban, a Világgazdasági Fórumon ad randevút egymásnak. Azért dolgozunk, hogy a Brain Bart globális szinten is jegyzett eseménnyé tegyük.
- Melyek a Brain Bar Budapest megszervezésének nehézségei és szépségei?
- A legkiválóbbra törekszünk, tervezés és megvalósítás tekintetében is. A maximalizmus persze csak látszólag teher, ha ezzel akár csak szerény mértékben is hozzájárulhatunk az ország jövőképességéhez.

A Brain Bar Budapest 2017. június 1. és 3.között lesz az Akvárium Klubban.

(szeretlekmagyarorszag.hu)

You have no rights to post comments