Felhívás a Nemzeti Összetartozás Napjára

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. május 19. péntek

"A magyar országgyűlés azzal, hogy 2010-ben június 4-ét a nemzeti összetartozás napjának nyilvánította, gondolatainkat a veszteség okozta önsajnálat helyett a megoldás keresése felé terelte. Ezen a napon a trianoni békediktátumra emlékezve más nemzetek tagjaiban okkal sérelmeket keltő hibáinkat is számon tartjuk, és azokból okulunk.

A nemzeti összetartozásról szóló törvény megállapította, hogy a Magyarország feldarabolására adott korábbi válaszaink nem voltak eredményesek. Térségünk csak egyenrangú országok kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködése révén lehet sikeres. Ha nem akarunk az unió másodrendű állampolgárai lenni, szomszédainkkal összehangoltan kell cselekednünk. Ehhez azonban az is szükséges, hogy senki ne legyen albérlő a saját szülőföldjén, és hogy helyreálljon a szétszakított magyar nemzet lelki egysége.
Ezért kérjük mindenkitől a személyes részvételt. Ezen a napon ne csak hivatalos megemlékezéseken vegyünk részt. Ki-ki személyesen, magánemberként is tegyen a magyar nemzet határmódosítás nélküli újraegyesítéséért! Küldjünk mindannyian legalább egy elektronikus levelet, üzenetet, vagy emeljük fel a telefont és köszöntsünk egy másik országban élő ismerőst, barátot, rokont. Fejezzük ki, hogy semmilyen határ nem írhatja felül sem a barátságot, sem az egymás iránti felelősséget, sem a szeretetet. Kapcsolódjunk össze sok-sok egyéni szálból font, eltéphetetlen kötelékkel. Trianon különféle országokba osztott szét bennünket, de nem választhat el sem szülőföldünktől, sem egymástól. Egy a nyelvünk, egy a kultúránk, egy a nemzetünk!

Budapest, 2017. május 8-án,

a Charta XXI Egyesület elnöksége nevében: Dr. Surján László"

Legyen szabad egy kicsit hosszabban kifejteni, miről van szó:

"Át kell lépnünk Trianon árnyékán. 1920-ban szétszaggattak bennünket. Bele kellett volna pusztulnia a nemzetnek. De élünk, s most meg kell mutatnunk: összetartozunk. Az országgyűlés még 2010-ben felszólított mindannyiunkat, hogy a nemzeti összetartozás erősítésén munkálkodjunk.  Ehhez fontos szempontokat is adott. Nem feledhetjük a trianoni békediktátum okozta nemzeti tragédiát, de a „más nemzetek tagjaiban okkal sérelmeket keltő hibáinkat is számon tartva, s ezekből okulva” kell emlékeznünk.

Minden törvény annyit ér, amennyit meg is valósítanak belőle. A kormányzat tette a dolgát. (Gondoljunk az állampolgárság könnyített megszerzésére, a határon túli iskolai kirándulások anyagi támogatására, a műemlékvédelemre, a kulturális kapcsolatokra és még a gazdaságfejlesztésre is.) De nemcsak a hivataloknak kell lépniük. Most rajtad a sor. A Kárpát-medence népei közötti megbékélést szorgalmazó Charta XXI Egyesület azt javasolja, hogy ezen a napon ne csak hivatalos megemlékezéseken vegyünk részt. Ki-ki személyesen, magánemberként is tegyen a magyar nemzet határmódosítás nélküli újraegyesítéséért! Küldjél te is legalább egy elektronikus levelet, üzenetet, vagy emeld fel a telefont és köszöntsed egy másik országban élő ismerősödet, barátodat, rokonod, vagy akár egy ismeretlen nemzettársadat (pl. a facebook révén). Fejezzed ki, hogy semmilyen határ nem írhatja felül sem a barátságot, sem az egymás iránti felelősséget, sem a szeretetet. Kapcsolódjunk össze sok-sok egyéni szálból font, eltéphetetlen kötelékkel. Trianon különféle országokba osztott szét bennünket, de nem választhat el sem szülőföldünktől, sem egymástól. Egy a nyelvünk, egy a kultúránk, egy a nemzetünk!

Tavaly az utolsó pillanatban kezdtünk erről beszélni, néhány tucatnyi üdvözlés így is született. Most még van idő elgondolni kivel, kikkel akarsz „szálat kötni”. Akik rajta vannak a facebookon kövessék a charta xxi oldalát, mert ott is nyitunk egy üzenőfalat, ahol a hozzászólásokban üzenhetünk egymásnak.

A Charta XXI Egyesület elnöksége nevében közreműködésed kéri:

Surján László"

You have no rights to post comments