Megtalálták a tizenkettedik, egykor holt-tengeri tekercseket rejtő barlangot

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. február 11. szombat

A Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói a Jerikótól tizenöt kilométerre délre fekvő ősi település, Khirbet Kumrán mellett megtalálták a tizenkettedik olyan barlangot, amely egykor holt-tengeri tekercseket rejthetett.

Ez idáig úgy hitték, hogy csak tizenegy barlang rejtett ősi kéziratokat. A kutatók a most felfedezett barlangban – a nyolcadikhoz hasonlóan – tekercseket nem, csak azok tárolására szolgáló edényeket, edénydarabokat találtak. Emellett tekercstöredékekre, tekercseket összetartó zsinegre és egy bőrdarabra bukkantak, amely egy tekercs része lehetett.

„Ez az izgalmas ásatás az újabb holt-tengeri tekercsek utáni kutatás legnagyobb eredménye az elmúlt hatvan évben – mondta Oren Gutfeld, az ásatás vezetője, a Jeruzsálemi Héber Egyetem régészeti intézetének munkatársa február 8-án, amikor bejelentették a felfedezést. – Bár végeredményben nem találtunk tekercset, csak egy feltekert pergamendarabot egy edényben, a leletek kétségkívül arra utalnak, hogy a barlangban tekercsek voltak, amelyeket aztán elloptak” – tette hozzá a szakértő.

A ritka pergameneket a 20. század közepén lopták el, vélhetően helyi pásztorok – közölte a Jeruzsálemi Héber Egyetem és a virginiai Liberty Egyetem. A barlang a Jerikótól tizenöt kilométerre délre fekvő ősi település, Khirbet Kumrán nyugati szikláinál található, ahol 1947 és 1956 között tizenegy barlangot találtak. Az úgynevezett holt-tengeri tekercseket a tó partjának közelében lévő barlangokban találták meg. A Kr. e. 3. és a Kr. u. 1. század között írt tekercsek a legrégebbi ismert bibliai tárgyú kéziratok, amelyeket Kr. u. 68-ban rejtettek el a római hadsereg elől a Júdeai-sivatagban található barlangokban.

A héber, illetve keresztény bibliai kánonba bekerült szövegek mellett apokrif írásokat is tartalmaznak a tekercsek, valamint megtalálhatók közöttük a tekercsekkel összefüggésbe hozott zsidó közösség – hagyományos értelmezés szerint az esszénusok – belső szabályzatait és hiedelmeit tartalmazó írások is. Az eredeti kéziratokat az Izrael Múzeumban őrzik. 1947 és 1956 között összesen 981 szöveget tártak fel, a felbecsülhetetlen értékű dokumentumok bepillantást engednek a Jézus-korabeli zsidó közösség és a korai keresztények életébe. A tekercsek jelentős része nem teljes egészében, hanem apró töredékekben maradt fenn, azóta tudósok nemzedékei dolgoznak a szövegrészletek összeállításán.

Forrás: MTI

Fotó: New.huji.ac.il (Jeruzsálemi Héber Egyetem/Casey L. Olson és Oren Gutfeld)

Magyar Kurír

You have no rights to post comments