Ferenc pápa a vatikáni hivatali autókat is felajánlja a római hajléktalanoknak éjszakára

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. január 10. kedd

A pápai alamizsnahivatal a megszokottnál is nagyobb erőfeszítéseket tesz a szokatlanul nagy hidegben az utcán élők megsegítésére Rómában.

Olaszországban január első hetében nyolc ember fagyott meg az utcákon. Az olasz katasztrófavédelem hat tartományban rendelt el riasztást. Rómában befagytak a Szent Péter téren és a város más pontjain található szökőkutak.

A Vatikán által fenntartott éjszakai szállások az időjárásra való tekintettel a nap 24 órájában nyitva tartanak, hogy a fedél nélküliek napközben is melegben tartózkodhassanak.


Konrad Krajewski érsek, az alamizsnahivatal vezetője arról is tájékoztatott, hogy a hivatal autóit is az utcán alvók rendelkezésére bocsátják. Vannak ugyanis, akik pszichés problémákkal küzdenek, és nem lehet őket meggyőzni, hogy legalább a leghidegebb éjszakákon menjenek be a szállókra. Akik nem akarják elhagyni megszokott helyüket, azok számára a pápai alamizsnahivatal különleges hálózsákokat oszt szét, melyek mínusz húsz fokig védenek a hideg ellen. Éjjelre ott hagyják a pápai hivatal autóit is az utcákon: az egyik 85 éves férfi az előző éjszakákat például a pápai szolgálat egyik Fiat Qubójában vészelte át.

Krajewski érseket és az alamizsnahivatalt a hadsereg katonái és a svájci gárda testőrei is segítik a munkában. A testőrség néhány tagja mindig vele megy, amikor éjszakánként meglátogatja a fedél nélkülieket. Most pedig, a nagy hidegben, még többen segítenek: meleg levest, forró csokoládét és szendvicset visznek az utcán élőknek.

Forrás: Avvenire.it; MTI

Fotó: Avvenire.it; Corriere.it

Magyar Kurír
(tzs)

Hozzászólások   

#1 barnan 2017-01-10 18:36
Élő és a halott hit

"Testvéreim, mit használ, ha valaki azt állítja, hogy van hite, tettei azonban nincsenek? Üdvözítheti a hite? Ha valamelyik testvérnek nincs ruhája és nincs meg a mindennapi tápláléka, és egyiketek így szólna hozzá: „Menj békében, melegedj, és lakjál jól!”, de nem adnátok meg neki, amire testének szüksége van, mit használna? Ugyanígy a hit is, ha tettei nincsenek, magában holt dolog. Azt is mondhatja valaki: „Neked hited van, nekem meg tetteim.” Ha tettek nélkül megmutatod nekem a hitedet, tetteim alapján én is bebizonyítom neked a hitemet. Hiszed, hogy csak egy Isten van, s jól is teszed. Ám ezt a gonosz lelkek is hiszik, mégis remegnek. Akarod-e tudni, balga ember, hogy a hit tettek nélkül mennyire meddő? Ábrahám, a mi atyánk, nem a tettei alapján igazult meg, amikor odatette fiát, Izsákot, áldozatul az oltárra? Láthatod, hogy hite működött tetteiben és tettei tették teljessé a hitét. Így teljesült az Írás szava: „Ábrahám hitt Istennek, ez megigazulására vált” és: „Isten barátjának” nevezték. Látjátok tehát, hogy az embert a tettek teszik igazzá, nem a hit egymagában. Ugyanígy a parázna Rácháb is nem a tettek által igazult-e meg, amikor menedéket adott a hírszerzőknek, s aztán más úton engedte őket tovább? Mert ahogy lélek nélkül halott a test, a hit is halott tettek nélkül." [Jak 2,14-26]

You have no rights to post comments