"Drága Leendő Anyuka!"

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2016. december 01. csütörtök

"Betiltották Franciaországban az alábbi csodálatos, reményt keltő videó sugárzását a köztelevízióban. Bevallom őszintén, már kevés dolgon lepődöm meg, de ez a hír meglepett és lesújtott, mivel az egyik kedvenc kisfilmemről van szó, amit meggyőződésem szerint minél több embernek meg kellene néznie!

Két éve cikket is írtam róla „Down-szindrómás a kisbabám, mit tegyek?” címmel.

Kérem, mielőtt tovább olvasná a petíciót, nézze meg a két és fél perces videót!

Kattintson a képre a videó elindításához!

A megható kisfilmben Down-szindrómás gyermekek és fiatalok válaszolnak egy édesanya levelére, aki most tudta meg, hogy a szíve alatt hordott gyermek nagy valószínűséggel szintén Down-baba. Az alkotás segíthet a hasonló helyzetbe került szülőknek abban, hogy félelmeik helyett erőforrásaikra koncentráljanak, felismerve, hogy boldog élete is lehet gyermeküknek, családjuknak.

A kisfilmet megihlető e-mail a Down-szindrómások érdekeit védő olaszországi Coor Down szervezet munkatársaihoz érkezett, akik úgy döntöttek, hogy ilyen módon válaszolnak nemcsak egy, hanem több százezer anyának, szülőnek, családnak. A videó azóta több mint 7 millió emberhez jutott el, és ki tudja hány életet mentett meg…

A francia Államtanács a hetekben elutasította a Down-szindrómás emberek, családjaik, szövetségeseik, és az értük küzdő szervezetek fellebbezését. Továbbra is fenntartják a diszkriminatív tilalmat, amelyet korábban az Audovizuális Bírói Tanács szabott ki a 2014-ben a Down-Szindrómások Nemzetközi Napja alkalmából készült díjnyertes alkotásra.

A kisfilm betiltása azt üzeni, hogy a Down-szindrómás emberek kellemetlenek a társadalom számára, és aláássa a Down-szindrómás személyek társadalmi megbecsültségét. Egy olyan kampányt utasítanak el, amely a fogyatékosokat érő negatív sztereotípiák és társadalmi előítéletek ellen küzd. 

http://www.citizengo.org/hu/lf/39185-betiltottak-dijnyertes-kisfilmet-amit-pedig-mindenkinek-latni-kellene

Az Államtanács azzal az indokkal erősítette meg a videó betiltását, hogy "nem megfelelő". Szerintük a Down-szindrómás emberek mosolya "megzavarhatja azoknak a nőknek a lelkiismeretét, akik jogszerűen más személyes életdöntéseket hoztak" , tehát azokét, akik az abortuszt választották, miután gyermeküket Down-szindrómával diagnosztizálták.

A statisztikák szerint ma Franciaországban a Down-szindrómával diagnosztizált magzatok 96%-át elvetetik. A kisfilm csökkenti a fogyatékos emberekkel szembeni negatív előítéleteket és elnyomó tendenciákat, mivel rávilágít pozitív életlehetőségeikre. Ha többen hallanának arról, hogy egy fogyatékos gyermek mennyi örömet hoz a családba, és hogy az érintett közösség tagjai boldog életet élhetnek, többen választanák az életet az abortusz helyett.

Úgy gondoljuk, minél több embernek látni kellene a számos díjat nyert filmet, melyet Ausztrália egyes egyetemein az orvostanhallgatóknak is levetítenek!

Mindeközben Franciaország azt üzeni a Down-szindrómás embereknek, hogy nincs joguk nyilvánosan kimutatni boldogságukat. A felháborító és diszkriminatív döntés sérti a Down-szindrómával élő személyek jogait, akiknek szintén joguk lenne szabadon hallatni a hangjukat!

Aláírásával közvetlenül küldhet levelet François Hollande elnöknek és Franciaország magyarországi nagykövetének, Éric Fournier-nek. 

Kérem, csatlakozzon nemzetközi kampányunkhoz, hallassuk a hangunkat minél többen Down-szindrómás embertársaink védelmében!

http://www.citizengo.org/hu/lf/39185-betiltottak-dijnyertes-kisfilmet-amit-pedig-mindenkinek-latni-kellene

Üdvözlettel:

Zaymus Eszter
és a CitizenGO csapata

U.i.: Szeretettel ajánlom minden érintett szülő és család figyelmébe a Down Alapítvány Down Dada szolgálatát, melynek célja a sorstársi melléállás és a tapasztalatok átadása. A szolgálat a Down-baba születése miatti traumát segíti feldolgozni a családnak. Olyan tapasztalt szülők segítenek az újdonsült szülőknek, akik szintén Down-szindrómás gyermeket nevelnek."

You have no rights to post comments