Egy jezsuita Szíriában: a keresztények hite erősebb minden erőszaknál

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. február 04. szerda

Szíria északi részén az Iszlám Állam milicistái arra kényszerítették az egyik keresztény falu, Hasszaka lakosságát, hogy távolítsák el templomukról a keresztet. Az esetről és az aleppói helyzetről kérdezte a Vatikáni Rádió a szíriai városban tartózkodó jezsuitát, P. Ghassan Sahouit.

Növekvő erőszak

„Az utóbbi napokban igazán kegyetlen háború dúl. Egyre gyakrabban halljuk a bombarobbanásokat – mondta el a szerzetes. – Hallottuk, mit tett az Iszlám Állam Hasszakában, egy keresztény településen. Azt követelték tőlük, hogy vegyék le a keresztet. Biztonságot kérünk, és főként azt, hogy az egész világ mozduljon meg a béke, a kiengesztelődés útjának megtalálásáért és azért, hogy beszüntessék az Iszlám Állam által elkövetett erőszakot.”

Nem csökken a keresztények hite

„Drámai a helyzet, ugyanakkor nagy erővel és örömmel tölt el minket, hogy látjuk: a keresztények minden nehézség ellenére ilyen erősek maradnak, szilárdan ragaszkodva földjükhöz, amelyet akkor sem akarnak elhagyni, ha üldözik őket. Ez a hit, az igazi hit, amelyet ezekben a nehéz pillanatokban világosan kell látnia mindenkinek az egész világon, hiszen az életünk nem az emberek, hanem Isten kezében van. És mi nem félünk a dzsihadistáktól. Azt akarjuk, hogy beszüntessék ezt az erőszakot” – fogalmazott Sahoui.

Szolidaritás a muzulmánokkal is

„A szenvedés és a borzalmak mellett a remény jelei is látszanak” – erősítette meg a Vatikáni Rádiónak a szíriai jezsuita. „Számos szolidaritási kezdeményezést látunk nemcsak a keresztények között, hanem a muzulmánoktól is. Az együttérzésben, a szenvedésben éljük meg a szolidaritást, mindig tenni akarunk egymásért. És látjuk, hogy sok ember próbál segíteni, kiállni a másikért most Aleppóban.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Syrianfreepress.wordpress.com

Magyar Kurír