A Charlie Hebdót a katolikus egyház is beperelte

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. január 10. szombat

A franciaországi muszlimok által elkövetett terrorcselekmények következtében nem várható, hogy a keresztény egyházak irányvonalában bármilyen változás álljon be – mondta Wildmann János. A teológus szerint az emberi méltóság mindenek fölött áll, így teljes mértékben elfogadhatatlan az, amit a Charlie Hebdo szerkesztőségében csináltak.

Az iszlámon gyakran élcelődő párizsi szatirikus lap elleni szerdai támadás szinte biztosan erősíteni fogja a bevándorlásellenes mozgalmakat Európa-szerte, és mélyítheti a vallási és etnikai identitás társadalombeli helyéről szóló „kulturális háborút”. Vajon beszállnak-e ebbe a keresztény egyházak? 

Igazolhatatlan
A keresztény egyházak számára a legfőbb érték az ember és annak méltósága – mondta el az Origónak Wildmann János. A Wesley János lelkészképző főiskola egyetemi docense szerint semmilyen karikatúra nem indokolhatja a terroristák párizsi fellépését, „nem lehet senkit csak úgy lekaszabolni”. Ferenc pápa is élesen elítélte a történteket – tette hozzá.
A teológus úgy véli, ha elmúlik a gyász, akkor lehet arról vitatkozni, hogy a karikatúrák kinek és milyen mélységben sértették az érzéseit. A Charlie Hebdót korábban egyébként 12-szer perelte be a katolikus egyház is – tette hozzá. A szakember arra is emlékeztetett, hogy a középkorban még nem az emberi méltóság volt a katolikus egyház középpontjában, hanem például a tekintély, ezen változtatott a II. vatikáni zsinat.
Wildmann János szerint amit nekünk egy ember megölése jelent, azt jelenti egy muszlimnak Mohamed meggyalázása: legfőbb értékének, identitásának megtámadását. Megtehetjük, hogy figyelmen kívül hagyjuk ezt a tényt, és azt mondjuk, hogy mindenki fogadja el a mi értékrendünket, de mi van, ha mások is ezt mondják a magukéról? – tette föl a kérdést a teológus.
Akkor háború van: Charlie gyilkolja Mohamedet a maga módján, és Mohamed gyilkolja Charlie-t a maga módján. Az egyre valószínűbb és kiteljesedő háború elkerülése felé vezető első lépés ezért egymás legfelsőbb értékének elfogadása, ami nem zárja ki egymás tisztességes bírálatát, de kizárja a másik alapvető értéke elleni háborút. A véleménynyilvánítás szabadságának ez szab korlátot – fejtette ki a teológus.
Wildmann János nem tart attól, hogy a keresztény hívek körében általános muszlimellenes érzések kapnának lángra. Szélsőségesek természetesen mindenütt vannak, de a hangjuk csupán egy szűk kisebbségre lesz hatással, a katolikus egyház főáramában semmilyen változás nem lesz. A pápa továbbra is erőteljes dialógust fog folytatni a mérsékelt muszlimokkal, mivel mindkét félnek ez az érdeke – vélekedett a teológus.
(origo.hu)