Közelebb került az emberekhez a szolidaritás

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. december 29. hétfő

Kezd az életünk szerves részévé válni a szolidaritás, a szeretet - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója. Arról is beszélt, hogy a segélyszervezeti munka ma már nem csak arról szól, hogy valamit gyűjtenek és azután szétosztják. Egy nagyon komoly tervezői munka zajlik a háttérben.

Sokszor hallani azt, hogy miért nem kezdi el azonnal az akciókat a segélyszervezet. Azért, mert mindig van egy gyűjtési fázis, amikor a pénzt össze kell gyűjteni. "Különben elkövetnénk azt a hibát, hogy túl keveseknek akarunk segíteni, és utána látjuk, hogy még újabbakat be kellene vonni, vagy azt látjuk, hogy túlbecsültük a képességeinket, és sokaknak ígértünk valamit, amit nem tudunk teljesíteni. Ezt egy segélyszervezet nem engedheti meg magának" - mondta Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója.
Kifejtette, hogy 23 éves a segélyszervezet, és "ennyi idő alatt sok mindent érzékel az ember. Hosszú menetelés ez, és azt látom, hogy a spontán szolidaritási megmozdulások, amelyek nagy eseményekhez kapcsolódnak elsősorban, például amikor egy komoly árvíz van, ez a nekibuzdulás szépen kezd az életünk részévé válni, a gondolkodásban mintha változást látnék".
Szavai szerint a képi eszközök nagyon sokat segítettek abban, hogy az emberekhez közelebb került a szolidaritás, "más szóval a szeretetünknek a megélése, és talán egy kicsit többet is beszélünk már manapság erről".
Lehel László elmondta, az ökumenikus segélyszervezet mögött főként protestáns, illetve metodista, unitárius és ortodox egyházak állnak. Ebben a körben van hagyománya a felebaráti szeretetnek. A segélyszervezet egyébként az újabb keletű szociális problémákra kíván reagálni, az új kihívásokra. "Az indulás egy piciny mag, és ez nőtt ki terebélyes fává" - fogalmazott a segélyszervezetre utalva.
Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a segélyszervezeti munka ma már nem csak arról szól, hogy valamit gyűjtök és azután továbbviszem és szétosztom. Komoly és precíz tervezői munka zajlik a háttérben, amiről keveset lehet hallani.
"Ha van egy katasztrófa, vagy egy polgárháború, akkor a mi legfontosabb dolgunk, hogy a helyszínen felmérjük a katasztrófa nagyságát és azokkal a szereplőkkel tárgyalunk, akik részt vesznek a segélyezés feladataiban. Hogy lássuk, azt, hogy ki mit akar tenni a térségben. Ezután még tovább szűkítjük a tervezést, és azt mondjuk, hogy milyen pénzeszközök fognak a rendelkezésre állni. (...) És akkor tovább lehet szűkíteni a tervezést, és azt mondjuk, hogy három vagy öt település, amit felvállal a segélyszervezet, vagy azon belül a nagycsaládosokat felvállaljuk, és nekik segítünk. Ezután lehet kigondolni, hogy mi lesz a segítség módja". Vagyis ez egy nagyon komoly projekttervezés - vázolta a folyamatot Lehel László.
(inforadio.hu)

You have no rights to post comments