Betlehemi történet egy menekülttáborban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. december 28. vasárnap

Több mint 120 ezer keresztény menekült el Irakból. A kurdisztáni Erbilben felállított sátrakban élő menekült családokban több gyermek is született karácsony táján – tájékoztat az Avvenire olasz katolikus napilap internetes portálja.


Mariam édesanyja számára eljött a szülés ideje, világra hozta kislányát, betakargatta és a sátorba fektette – két héttel ezelőtt történt kurd területen. Karácsony előtt néhány nappal ugyanilyen körülmények között megszületett a kis Elia, vagyis Illés: nevét a menekülttábort működtető Szent Illés (Mar Eillia) káld katolikus egyházról kapta. Augusztus óta 135 család, összesen 560 ember lelt menedékre ebben a táborban, a plébánia kertjében felállított, katonás rendben sorakozó világoskék sátrakban.

A sátrak között van egy kisebb katonai sátor is, amely egy másik menekült családot fogad be: betlehemi jászol Jézussal, Máriával, Józseffel. Valaki festékszóróval ráírta: Jézus sátra.

A kis Mariam volt a gyermek Jézus az élőbetlehem-előadáson – mesélte mosolyogva Douglas Bazi plébános. Hozzátette: az újszülöttek valóban a remény jelei ezen a helyen, ahonnan a terroristák mindössze 50 kilométer távolságra tanyáznak. 

Fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír
(tzs)