Csak az emberek ötöde számára vallási ünnep a karácsony

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. december 24. szerda

Az emberek többsége családi ünnepnek tartja a karácsonyt – derül ki a TNS Slovakia közvélemény-kutató cég reprezentatív felméréséből. A szlovákiai válaszadók 71 százaléka jellemezte így az év végi ünnepet – közli az Újszó.com.

A megkérdezettek közel fele (49%) számára a karácsony a békesség ünnepe, 34 százaléknyian pedig a „hagyományos” jelzőt tették az ünnep mellé. A felmérés során több lehetőség közül is választhattak a résztvevők, ezért a válaszok összege meghaladja a százat.

Csak a lakosság 21 százaléka mondta azt, hogy a karácsony vallási ünnep – pedig eredetileg az, a keresztény egyházakban Jézus Krisztus születésének ünnepe. Ennél még a „behavazott” jelzőt is többet tennék az ünnep mellé (31%), habár idén ez csak néhány északi, magasabban fekvő régiót érint, Szlovákia nagy részében ugyanis kora tavaszias időjárás lesz karácsonykor.

Az ünnepeknek ugyanakkor árnyoldalai is vannak: a válaszadók 13 százaléka szerint karácsony igen költséges ünnep, 11 százalék szerint pedig egyenesen stresszes. Az emberek három százaléka munkaünnepnek, két százaléka pedig magányos ünnepnek nevezte a karácsonyt. Szociológusok szerint a következő évtizedekben főként az utóbbi csoportba tartozók aránya fog jelentősen nőni.

A felmérés során arra is rákérdeztek, hogy idén milyen karácsonyfa fogja díszíteni a nappalikat. A válaszadók elsöprő többsége (78%) műfát fog állítani, csak az emberek szűk ötöde készült élő fenyőfát vásárolni.

Fotó: Jeff Weese

Magyar Kurír

You have no rights to post comments