8 tévhit a megfázásról és az influenzáról

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. november 10. hétfő

Sajnos lassan, de biztosan közeledik a hideg és az influenzaszezon, így sokan igyekeznek különféle praktikákkal megelőzni a megbetegedéseket. Ehhez azonban pontosan kellene tudni, mikkel is állunk szemben, de – hiába gyakori betegségekről van szó – mégis rengeteg tévhit kering velük kapcsolatban.

Nedves hajjal, vagy kellő meleg öltözet nélkül megfázhat!

Ugye ön is számtalanszor hallotta gyerekkorában a szüleitől, hogy ne hideg időben ne menjen ki kabát nélkül, nedves hajjal meg aztán főleg ne, máskülönben beteg lesz? Ezt valószínűleg azért mondták, mert ők is állandóan ezt hallották anno, de ettől még nem volt igazuk. Ugyanis az alulöltözöttségnek vagy a csapzott hajnak az égvilágon semmi köze nincs a betegségekhez. Dr. Jon Abramson, az ABC News-nak beszélt a témáról, ahol elmondta, többnyire azért társítják ezeket egymáshoz, mert az őszi, téli hónapokban gyakrabban kering a levegőben az influenzavírus. Sokan ezért úgy is gondolják, ha igyekszenek zárt helyen, melegben maradni, akkor elkerülheti őket a betegség.

Dr. Kádár János, azImmunközpont immunológus főorvosa szerint azonban az is bizonyított, hogy hideg, nedves fizikai környezetben valamivel gyakoribbak a hűléses megbetegedések, melynek oka valószínűleg a szervezet reakciójaként kialakuló átmeneti helyi érszűkület, keringészavar és oxigénhiány lehet. Éppen ezért ha nem akar kockáztatni, inkább jól szárítkozzon meg és öltözzön fel, ha utcára lép!

A megfázás influenzába mehet át

Sokan úgy gondolják, hogy azért érdemes vigyázni a megfázással, mert az előbb-utóbb átmehet súlyosabb influenzába. Ez azonban azért hibás elgondolás, mert mindkét betegséget más-más vírus okozza – a megfázást az adenovírus vagy a koronavírus, míg az influenzát az influenza vírus –, tehát ilyen szempontból semmi közül egymáshoz. A félreértés leginkább abból származik, hogy eleinte igen hasonló tünetei vannak a két állapotnak. Ha azonban a betegség teljes kialakult állapotát vizsgáljuk, akkor az előbbit torokfájás, köhögés, tüsszögés és orrfolyás jellemzi, míg az utóbbit inkább láz, kimerültség és izzadás.

C-vitaminnal megelőzheti a betegséget

Bár a C-vitamin számtalan jótékony hatással büszkélkedhet, viszont ha éjjel nappal citrusokon él, attól még sajnos bizony megfázhat. Több kutatást is végeztek már a témában, ám ezidáig nem sikerült egyértelműen bebizonyítani, hogy valóban megakadályozná a téli betegségeket a C-vitamin. Ha most csalódásában kiszórná a C-vitaminos dobozokat és a sok friss gyümölcsöt a lakásból, azért tegyük hozzá, hogy ennek ellenére nagy szüksége van rá a szervezetnek, így naponta 60-95 mg-ot mindenképp érdemes fogyasztania belőle!

Dr. Kádár János is osztja mindezt, aki megerősítette,hogy néhány speciális körülmények között végzett vizsgálat kivételével a C-vitaminról sehol nem bizonyították, hogy szokványos körülmények között erősítené az immunrendszert.

Az influenza elleni védőoltás hatása csökken, ha túl korán adatja be

Ennek az elgondolásnak némileg van valóságalapja, de ne tartson attól, hogy ha 1-2 hónappal az influenzaszezon előtt kéri az oltást, már nem is lesz hatása, mire szükség lesz rá. Az oltás közel egy évig nyújt védelmet, tehát ez a pár hónap semmit nem jelent.

"Optimálisan 2-5 hónap, de minimum négy hét kell a megfelelő hatás kialakulásához. A védőhatás már a 2. hét végén elkezd kialakulni, tehát több mint két héttel korábban oltani már szabad" – mondja az immunológus.

Azért nem oltat, mert attól még beteg is lehet

Sokan azért tartanak az oltástól, mert tudják, hogy a vakcinában a vírus egyes részeit használják fel, így arra következtetnek, hogy megbetegítheti őket. Bár valóban vírus felhasználásával készülnek a vakcinák, ám azt azért nem árt hozzátenni, hogy ezek a vírusok inaktívak, így nem tudnak fertőzést okozni. Rendben, de akkor mi az oka annak, hogy mégis vannak, akik megbetegednek az oltás után? A válasz egyszerű: ők már eleve fertőzöttek voltak, ám mivel a betegségnek 24 óra a lappangási ideje, így nem tudtak róla, a tünetek viszont így pont az oltás után váltak érezhetővé.

Lázasan koplaljon, hamarabb szabadul

Bár az igaz, hogy lázasan az embernek semmi étvágya, ám a szervezet nem direkt éhezteti magát, hogy így legyen jobban. Az étvágytalanság csak annak a jele, hogy a test próbál védekezni a láz ellen, így segít az immunrendszernek összpontosítani arra, hogy teljes erővel a kórokozók ellen tudjon fordulni. Ráadásul a megfázás általában tovább tart, mint a lázas időszak, így a testnek még extra energiára is van szüksége, hogy kellő hatásfokon tudjon harcolni a vírusokkal. Ön tehát inkább próbáljon meg normálisan enni ekkor is, és ami még lényegesebb: ne feledje az extra folyadékbevitelt sem!

Nem fogja gyorsabban megúszni

Sokan mondják, a nátha, ha kezelik, hét napig tart, ha nem, akkor egy hétig is. Pedig szakemberek szerint, ha idejében észreveszi, hogy valami nincs rendben, és még időben kifekszi és gyógykezeli magát valamilyen vírusellenes készítménnyel, akkor igenis hamarabb kikászálódhat a téli nyavalyákból.

A megfázást kiizzadhatja magából

Bizonyára ön is hallott már arról, hogy ha megfázott, akkor öltözzön fel melege és szenvedjen naphosszat a jó sok meleg paplan alatt, mert akkor az izzadással tutira meggyógyul. Bár jó lenne hinni, hogy ki lehet kúrálni a megfázást, el kell, hogy keserítsük: most már nem tehet mást, csak várhat és enyhítheti a kellemetlen tüneteket. A megfázásért ugyanis több mint 200 vírus felelős, így néhány naptól akár több hétbe is telhet, hogy legyőzze a szervezet. Persze ha önnek jól esik, hogy bebugyolálja magát jó meleg takarókba, akkor hajrá, rosszat úgyse tesz vele, az ágynyugalom meg csak segít a gyógyulásban.
(divany.hu)