Az egyház ne várakoztasson évekig a házasságok semmisségének döntésével

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. november 07. péntek

Ferenc pápa november 5-én, szerdán a vatikáni VI. Pál-teremben találkozott a Rota Romana bíróság által szervezett, a „super rato” kánonjogi gyakorlatról szóló kurzus háromszáz résztvevőjével. Az egyház ne várakoztasson évekig, hogy eldöntse egy házasságról, semmis-e vagy érvényes – figyelmeztetett.

Ferenc pápa rögtönzött beszéddel köszöntötte a résztvevőket. Az egyház ne várakoztassa évekig azokat, akiknek szükségük van arra, hogy megtudják házasságukról, hogy semmis-e vagy érvényes. Ez igazságosság és szeretet kérdése – hangsúlyozta.

Utalt a rendkívüli szinódusra, melyen foglalkoztak az eljárásokkal és ezek egyszerűsítésével az igazságosság céljából. Azért, hogy igazságosak legyenek, és igazságot szolgáltassanak az embereknek, akik várakoznak. Mennyi ember vár évek óta az ítéletre! – tette hozzá a Szentatya. Ezért már a szinódus előtt létrehozott egy bizottságot, hogy segítse előkészíteni a különféle lehetőségeket az igazságosság és a szeretet szempontjai alapján, mert sok embernek szüksége van az egyház szavára házassága helyzetéről, legyen az akár igen, akár nem, de legyen igazságos. Egyes eljárások nagyon hosszúak és nehézkesek, nem kedvezőek, és az emberek annyiban hagyják az egészet.

Ferenc pápa a Buenos Aires-i egyházközi bíróság példáját idézte a jelenlévőknek. Tizenöt egyházmegye tartozik hozzá, a legtávolabbi 240 kilométerre fekszik. Elképzelhetetlen, hogy az emberek ilyen távolságról elmenjenek a bíróságra, mert ez utazást jelent, munkanapot vesztenek el, és még sok minden más ok miatt… Ezért azt gondolják: „Isten megért engem, és megyek előre ezzel a súllyal lelkemben.” Az egyháznak igazságot kell szolgáltatnia, és azt kell mondania: „Igen, igaz, a házasságod semmis” vagy „Nem, a házasságod érvényes”. Az az igazságos, ha kimondja ezt. Ennek következtében az emberek  kétségek és a lelkükben maradt sötét foltok nélkül élhetnek tovább.


Fontos, hogy ilyen továbbképzéseket tartsanak, mint amilyen ez a mostani is. A pápa köszönetet mondott ezért a Rota Romana Törvényszék dékánjának, Pio Vito Pinto prelátusnak. Ő az elnöke annak a bizottságnak is, amely az eljárások egyszerűsítésére irányuló javaslatok kidolgozásával foglalkozik.

Az egyház mindig keresi gyermekeit, hogy igazságot tegyen. Oda kell nagyon figyelni, hogy az eljárások ne üzleti szellemben folyjanak. Nem furcsa dolgokról beszélek, hiszen közbotrányok is keletkeztek emiatt – jegyezte meg a pápa. Elmondta, hogy egy ilyen bíróságról el kellett bocsátania egy embert, aki tízezer dollárért elvállalta, hogy lefolytatja a polgári és az egyházi eljárást. Ezt ne tegyük! – kérte a pápa.

Utalt a szinódusra, melyen egyes javaslatok az ingyenességről szóltak, ezt át kell gondolni… Amikor azonban a spirituális érdekek összekapcsolódnak az anyagi érdekkel, az nem Istentől való! – figyelmeztetett a Szentatya. Az egyház nagylelkűsége megteheti, hogy ingyen szolgáltat igazságot, ahogy Jézus Krisztus által mi is ingyen nyertünk megigazulást. Ez egy nagyon fontos pont, szét kell választani a két dolgot – hangsúlyozta beszédében Ferenc pápa a Rota Romana bíróság által szervezett továbbképzés résztvevőinek.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír