Törvény lehet a vasárnapi zárva tartásból

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. november 07. péntek

A KDNP csütörtökön benyújtotta a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényjavaslatát az Országgyűlésnek. Kizárólag vasárnap és a munkaszüneti napon tiltanák meg az üzletek nyitva tartását. A többi esetben – így például szombaton is – időbeli korlátok közé szorítanák a nyitva tartást. A főszabály szerint az üzletek reggel 6 óra és este 10 óra között lehetnek nyitva Magyarországon.

A dokumentum szerint nem akadályoznák a családi kisvállalkozások működését akkor, ha a tevékenységet kisebb méretű boltban (400 négyzetmétert meg nem haladó árusítóterületen) folytatják, és az általános zárva tartási időszakban a kereskedelmi tevékenységet a tulajdonosok vagy segítő családtagjaik maguk gyakorolják.

Vannak kivételek

A javaslat különös rendelkezéseket tartalmaz az üzletek december 24-i és december 31-i nyitva tartására, és meghatározza azt is, hogy az üzletben a zárórakor még bent tartózkodó személyeket legfeljebb 30 percen belül ki kell szolgálni. A törvényjavaslat lehetőséget biztosít arra is, hogy az adott naptári évben öt vasárnapon a kereskedő – saját döntése alapján – nyitva tarthassa az üzletet reggel 6 és este 10 óra között azzal, hogy a döntését köteles előzetesen a kereskedelmi hatóság felé bejelenteni.

A kivételek körét a javaslat úgy oldja meg, hogy a törvény hatályát nem terjeszti ki egyes létesítményekre, tevékenységekre (például üzemanyagtöltő-állomás, gyógyszertárak, dohányboltok), továbbá egyes tevékenységekre (például újságárus, virágárus, pék) eleve különös rendelkezéseket tartalmaz. A pékárut és tejterméket árusító üzletek korábban is kinyithatnak, illetve vasárnap és munkaszüneti napokon is – korlátozott időben – nyitva tarthatnak. A virágboltok vasárnap és munkaszüneti napokon szintén – korlátozott időben – nyitva tarthatnak.

A nemzetközi forgalmú repülőterek, valamint az autóbusz és vasúti pályaudvarok a nemzetközi gyakorlat szerint szintén indokolt kivételek az üzletek nyitva tartását szabályozó rendelkezések alól, különös tekintettel arra, hogy az itt bonyolított vásárlások elsősorban az utazás kényelmét vagy egyéb, de semmiképpen sem a napi rendszeres bevásárlás céljait szolgálják, olvasható a javaslatban.

Vasárnap is lehet majd étteremben étkezni, kávézóba vagy éppen moziba menni, és ugyancsak nem terjed ki a törvény hatálya a kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységre, valamint a szálláshelyen végzett kereskedelmi tevékenységre (amely a pihenési célok biztosításának szükségességével összefüggő kivételnek tekinthető).

Megteremtik a lehetőséget arra is, hogy a kormány – indokolt esetben – így különösen az érintett település(rész) sajátosságai, illetve turisztikai szempontok alapján kivételeket állapíthasson meg kormányrendeletben.

Előnyben a családok

Fontos célkitűzése a javaslatnak, hogy nem kívánja korlátozni a kis családi üzletek nyitva tartását akkor, ha ezek nem jelentős alapterületű kereskedelmi egységek, és az egyébként tiltott időszakokban az üzlet tulajdonosai, illetve segítő családtagjaik maguk végzik a kereskedelmi tevékenységet.

A vasárnap legyen pihenőnap

A javaslat egyaránt törekszik arra, hogy a kereskedelmet – amely a nemzetgazdaság húzó ágazata – csak ésszerű mértékben, a nyilvánvaló kivételek alkalmazása mellett korlátozza, ugyanakkor elősegítse azt is, hogy a vasárnap valóban pihenőnap legyen az ország döntő része számára. Olyan szabadnap, amelyen a családi együttlétre nyitva álló rövid időt nem kurtítja még a vásárlással eltöltött idő is, fogalmaz a dokumentum.

A családok számára azért jelentene hozzáadott értéket, ha a kereskedelemben dolgozó szülők a munka törvénykönyve alapján járó heti két pihenőnapjuk egyikét vasárnap kapnák meg kötelezően, mert a gyermekek hétköznap iskolában vannak, és csak a hétvége áll rendelkezésre ahhoz, hogy szülők és gyermekek együtt legyenek, olvasható a törvényjavaslatban.

(MTI)