Vélemények a szinódus e heti munkaüléseiről

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. október 12. vasárnap

Az egy hétig tartó munkaülések során, a szinódusi aulában elhangzott felszólalások alapján már kivehetőek bizonyos tendenciák: a szinódusi atyák és a szabad véleménynyilvánítások, a vissza-visszatérő témák, ismétlések jelzik a hangsúlyokat.

Tudjuk, hogy a családszinódus mostani összejövetele elsősorban a helyzetfelmérést célozza, a jövő októberi második rendes szinódus fogalmaz meg elvi és gyakorlati javaslatokat a pápai buzdításhoz. Most főleg a lelkipásztori szempontokat, a konkrét feladatokat tartják szem előtt.

Sokan figyelmeztettek arra, hogy a lelkipásztoroknak közel kell lenniük a különböző nehézségekkel küzdő házasokhoz, családokhoz; az Egyháznak Isten irgalmát kell közvetítenie, képviselnie. Figyelni a személyek fejlődésére, érlelődésére, elmélyíteni a hitüket, hogy fokozatosan megközelítsék a keresztény házasság eszményét. Ne alkalmazzuk a „mindent vagy semmit” elvét a lelkipásztorkodásban és a morálteológiában.

A konkrét problémák között a szentségi házasság után elvált, de polgárilag új házasságot kötött hívők drámai helyzetével különösen is sok felszólaló foglalkozott. Ilyen esetekben különbséget kell tenni a házastársat elhagyó és az ártatlan fél között. A második (polgári) házasságban élő hívő felek az Egyházhoz tartoznak, ha nem is járulhatnak a szentáldozáshoz: bűnbánattal, imádsággal, a szeretet gyakorlásával ahhoz a Testhez tartoznak, amelyet a feltámadt Krisztus Szentlelke éltet. Nem lehet szó az érvényesen megkötött házasság felbontásáról, azonban a semmisség kimondása valós feltételeinek megállapítása után az egyházi bíróság eljárását meg kell gyorsítani. Ennek módozatait és a helyi püspökök feladatait e téren egy, a pápa által létrehozott bíróság dolgozza ki.

Adolfo Nicolás jezsuita generális, aki a Legfőbb Szerzetesi Elöljárók Uniója képviseletében vesz részt a püspöki szinóduson, úgy fogalmazott: „A püspöki szinódus legnagyobb gyümölcse az lesz az egyház számára, hogy az egyház megtanulja meglátni, mi megy végbe az emberek életében és szívében, és nem csak arra kell koncentrálni, hogy hányan mennek vagy nem mennek szentmisére”. Adolfo Nicolás Pachón, jezsuita generálissal Guillermo Ortiz SJ, a Vatikáni Rádió spanyol nyelvű programjának igazgatója készített interjút. A spanyol pap emlékeztetett rá, hogy használnunk kell a homlokunkon lévő harmadik szemet, mint ahogy az indiaiak hívják, hogy lássuk, mi megy végbe az emberek szívében. Ez a találkozó azt hangsúlyozza, hogy el kell kísérnünk korunk valóságát, amely olyan, amilyen.

A házasságról szólva hozzáteszi, hogy úgy kell beszélni róla, mint ahogy azt Szent Pál tette, mert ezt így kéri tőlünk Isten, mélyreható szeretettel.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Communio

Magyar Kurír