Háborút indítanak a pápa ellen?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. október 04. szombat

"Egyes bíborosok doktrinális háborút akarnak, és ennek célpontja valószínűleg Ferenc pápa” - állította Walter Kasper bíboros az olasz Il Mattino című lapnak adott nyilatkozatában. Kasper szerint a konfrontációt az októberi rendkívüli püspöki szinódusra időzítették, és szervezői között olyan „nehézsúlyú” egyházi vezetők találhatók, mint Angelo Scola milánói bíboros, a kanadai Marc Ouellet bíboros, a Püspöki Kongregáció prefektusa és George Pell ausztráliai kardinális, aki a Vatikán Gazdasági Titkárságát vezeti. Mindhárman a pápaesélyesek közé számítottak a legutóbbi konklávén, ezért vannak, akik szerint akár egyházszakadásig is eljuthat a vita, ha a pápa nem enged reformterveiből.

A konfliktus alapja látszólag egy teológiai kérdés, nevezetesen, hogy megáldoztathatók-e azok a katolikus hívők, akik elváltak, majd újraházasodtak. Ferenc pápa azt szeretné, hogy az új kapcsolat ne lehessen akadálya az egyházi szentségekben való részesedésnek. Miközben az elváltak számára továbbra sem engedélyezné a második egyházi esküvő lehetőségét, a polgári újraházasodás lehetőségét már nem tiltaná. Jelenleg az ilyen – csak polgári – házasságot a katolikus egyház házasságon kívüli kapcsolatnak tekinti.
A pápa hasonló rugalmassággal áll hozzá az élettársi kapcsolatban élő hívőkhöz is. Ennek jele, hogy amikor szeptember közepén húsz jegyespárt adott össze a vatikáni Szent Péter-bazilikában, a házasulandók között több olyan pár is volt, akik hosszú ideje együtt éltek, sőt már gyermekeik is születtek.
A pápa álláspontját képviselte Walter Kasper bíboros idén nyáron megjelent, A család evangéliuma című könyve is. A Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsa elnökeként is tevékenykedő Kasper az egyházfő „előretolt bástyája” az egyházi reformok ügyében. Ferenc pápa idén februárban őt kérte fel nyitó előadónak, hogy vitaindítót tartson az újraházasodott katolikus hívőkkel szembeni gyakorlat megváltoztatásáról. A rendkívüli konzisztórium akkor nagy többséggel – 85 nem és alig 15 igen szavazattal – elutasította a reformokat.
Mindez nem vette el Ferenc pápa kedvét, hogy a kérdést újra napirendre tűzze az október 5-én megnyíló rendkívüli püspöki szinóduson, amelynek a családpasztorizáció lesz a fő témája. A katolikus egyházvezetők egy része kifejezetten ellenzi a tervezett reformokat, és ennek a szinódus előtt hangot is adnak. Október első napjaiban jelenik meg az a tanulmánykötet, amelyben a „rebellis” bíborosok és konzervatív teológusok tételesen kifejtik, miért elfogadhatatlanok számukra a pápa tervei.
„A Biblia és az egyházatyák nem támogatják a Kasper bíboros által javasolt gyakorlatot” – írják a Kitartani az igazságban – Házasság és áldozás a katolikus egyházban című kötet szerzői, akik hangsúlyozzák, hogy „a katolikus tanítás magának Jézusnak a tanításán alapszik”. Ez utóbbi kijelentés nem is burkoltan a pápa tévedhetetlenségét kérdőjelezi meg, miután úgy látják, hogy a katolikus egyház számára „súlyos teológiai és pasztorizációs nehézségeket” okozna, ha a keleti ortodox egyházakhoz hasonlóan elfogadnák a válás és újraházasodás gyakorlatát.
A tanulmánykötet szerzőinek névsora azt jelzi, hogy a pápának komoly ellenzéke lesz az októberi szinóduson. A Corriere della Sera olasz napilap úgy tudja, hogy az egyházfőt kifejezetten „ellenséges légkör” övezi a Vatikánban, ami hozzájárult ahhoz, hogy Ferenc nemrég utalt rá, nem számít arra, hogy pápasága hosszú ideig fog tartani.
Külön fricska a jezsuita Ferenc számára, hogy a könyvet a jezsuita rend alapítójáról elnevezett Ignatius Press kiadó jelenteti meg, amely korábban XVI. Benedek műveit gondozta. Az „ellenkönyv” szerzői Gerhard Müller német bíboros, az egyház doktrínáját felügyelő Hittani Kongregáció prefektusa, akit XVI. Benedek nevezett ki, Raymond Leo Burke amerikai bíboros, az Apostoli Szignatúra legfelsőbb bíróságának prefektusa, Walter Brandmüller német bíboros, a Történettudományi Pápai Tanács elnöke, Carlo Caffarra bíboros, bolognai érsek, II. János Pálhoz közeli teológus és Velasio De Paolis olasz bíboros, a gazdasági prefektúra elnöke, a Krisztus Légiója Kongregáció pápai megbízottja. További négy tudós írása egészíti ki a kötetet, amelyet Robert Dodaro, a római Augustinianum Patrisztikai Intézet igazgatója állított össze.
Kasper bíboros sértődötten reagált a kritikák hírére. „Azt állítják, hogy ők tudják, mi az igazság, de a katolikus doktrína nem lezárt rendszer, hanem élő tradíció, ami folyamatosan fejlődik” – mondta a kardinális az Il Mattino című lapnak, kifogásolva, hogy „bíboros testvéreim közül senki nem beszélt velem, miközben én kétszer is egyeztettem a Szentatyával. Mindent megbeszéltünk, mit tehetnék ennél többet? Egy bíborosnak nincs más választása, mint hogy a pápa mellett áll”. Kasper szerint a belső támadásoknak nyilvánvalóan nem ő a valódi címzettje, hanem „valószínűleg a pápa”.
A könyv megjelenése alighanem csak a háború kezdete, mert George Pell bíboros a La Crux című lapnak kijelentette: „Minél előbb egyértelművé válik, hogy nem lehetséges alapvető doktrinális és pasztorizációs változásokat hozni az egyházban, annál kisebb lesz az a mély csalódás, amit ezeknek a (reformoknak) híre kiváltott.” Carlo Caffarra bíboros szerint pedig a pápa reformja – a jelenlegi tilalmak feloldása – „a házasságon kívüli szexuális kapcsolatok legitimálásához vezetne, és aláásná a házasság szentségéről és feloldhatatlanságáról szóló tanítást”.

(hetek.hu)

Hozzászólások   

#8 Sarolta 2014-10-08 10:42
Megjegyzésem, hogy az ortodox egyházban sem áldozhatnak az elváltak és újraházasodotta k! Nem jól van informálva a hetek.hu
#7 christine 2014-10-06 04:35
Kedves Szerkeszto! Hozzaszolasomat nem kritikanak szantam. Megdobbentett a Hetek cikke, es oszinten remelem, hogy a katolicizmus iranti rosszindulatuk van mogotte, es nem a valosag. Azt is remelem, hogy az altalam belinkelt cikk all kozel az igazsaghoz. Mert ha nem igy van, abba bele sem szeretnek gondolni. 
#6 szerk 2014-10-05 12:12
A Hetek valóban nem katolikus-barát , sőt! Viszont ez az írás nem a Hetek állásontját tükrözi, hanem az ügyben nyilatkozó klönböző bíborosokét. És azért tettem fel, mert a magyar katolikus sajtóban erről semmi sem olvasható. Szívesebben venném át a tájékoztató cikket akár a Magyar Kurirból - ahonnan egyébként rendszeresen -, vagy bármely más katolikus sajtóorgánumból , csak hát... de örömmel veszem bárki cikkajánlóját! küldje el a linket, ami ilyen informatív, tájékoztató anyag és örömmel felteszem! - szerk.
#5 christine 2014-10-05 11:20
http://www.karizmatikus.hu/noha/olvasnivalo/3408-meg-a-papa-sem-valtoztathatja-meg

Remeljuk, hogy ez a cikk a hiteles, es nem a Hetek cikke...amely, koztudottan, nem tartja kebelbaratjanak a katolikus egyhazat...
+2 #4 szerk 2014-10-05 05:31
Hát persze! És az irgalomról szóló szavak, meg a törvény átkáról vaó szavak, meg "szombat van az emberért és nem az ember a szombatért..." és a többi, és Jézus keresztáldozata ? Azok semmit sem jelentenek? Aki csak a törvény betűjét látja de a törvény szellemét nem, az nagyon nagyot tud tévedni! "A betű öl, a lélek éltet."
#3 Marika 2014-10-05 05:06
Örvendetes, hogy vannak olyan bíborosok, akiknek Isten Szava szent és örök!
#2 Nikodémus 2014-10-05 02:16
A cikkben említett bíborosok az Örök Atya Örök Igéjét, az Igaz Tanítást , a Szentírásban foglaltakat védik , mert erre épül az Egyház, nem a felszentelt szolgák értelmezéseire. Hála Istennek, hogy vannak ilyen bíborosok!
Az Ige örök, nem formálható a világhoz.
"...Amit tehát Isten egybekötött, EMBER SZÉT NE VÁLASSZA." Mk 10,9 - Ez az Ige . Ezen nincs mit magyarázni. A házasság szentség, szövetség Istennel, ahol harmadikként ott van Jézus. Miben fog különbözni a polgáritól, ha jóváhagyják egyházilag is a válást és az új polgári esküvőt is???? Felhígul, komolyságát veszti ez a szentség. Ha valaki válni akar, tegye, de ezt nem Isten akarja, hanem az ember.
A "háború a pápa ellen" inkább hangulatkeltés, ami valójában kockán forog, az ennél komolyabb.
+1 #1 Nikodémus 2014-10-05 01:24
"Isten Igéje, ahogyan Ő azt meghatározta és lediktálta Szent Apostolaimnak, volt az az alap, amelyre Misztikus Testem, az Egyház épült.

Az Örök Ige az az alap, amelyen az Egyház áll. Ez nem fordítva van. Isten Igéje Örökkévaló – ez kőbe van vésve. Az Ige az Igazság alapja.

Egyházam alapját nem lehet megrendíteni, de az épületen, mely azon áll, lehet változtatni és módosítani. Azonban, ha az épületet megváltoztatják , akkor az alap azt már nem tudja megtartani, ha az eltér az épület szerkezetétől, amilyenre azt tervezték.

Isten Igéje soha nem módosítható, mert az nem változtatható meg soha. Hogyan is lehetne azt megváltoztatni? Isten nem azért mond egy dolgot, hogy az mást jelentsen. Az Egyháznak kell alárendelve lennie Isten Igéjének. Isten Igéje nincs alárendelve Egyházam azon tagjainak, akik talán másképpen éreznek. Merjétek csak meghamisítani az Igét, és akkor elárultok Engem, Jézus Krisztust. Én Vagyok az Egyház. Az Egyház az Én Testem, és mindaz, ami Belőlem fakad, szent.

Mert mindaddig, amíg ti, felszentelt szolgáim, fenntartjátok az Igazságot, képviselni tudtok Engem. Mindaddig, amíg bíztok Bennem, tiszteltek Engem és biztosítjátok, hogy a megfelelő eljárások a helyükön maradjanak Egyházamban, addig mondhatjátok, hogy az Enyéim vagytok.

Amikor Isten a Szentlélek Ereje által lediktálta az Evangéliumokat, az Ige bemutatására talán különböző kifejezések voltak használva, de az értelmük mindenképpen ugyanaz maradt. Amikor Isten szólt a próféták és apostolaim által, akik a Szentlélek Ajándékával voltak megáldva, a nyelvezet világos, egyszerű és hiteles volt. Ugyanez igaz ma is, amikor Isten a prófétáihoz szól. A nyelvezet tiszta, egyszerű és tekintéllyel kerül átadásra, mert Istentől származik. Az Általam, Megváltótok által kimondott Szavak hűek az Írásokban foglalt Szent Igémhez, mert ezek ugyanattól a Kéztől származnak. Ezért őrizkedjetek bármelyik embertől, aki az Igazságnak egy olyan új változatát adja nektek, melyet nehéz megérteni, nehéz követni és homályos. Amikor elferdítik az Igazságot, abból egy hamis tan fog létrejönni. Tele lesz hiányosságokkal , logikátlanságga l, és teljes ellentéte lesz Isten Szent Szavának.


Amikor azt mondják nektek, hogy Isten elfogadja a bűnt, mert Irgalmas, akkor tudnotok kell, hogy ez egy hazugság. Isten a bűnbánó lelket fogadja el, de a bűnt soha, mert az képtelenség.

Ragaszkodjatok mindenkor az Igazsághoz, mert nélküle hazugságban fogtok élni.

You have no rights to post comments