"Máma már nem szakad tovább" - egyelőre egyben maradt Nagy Britannia

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. szeptember 19. péntek

Az első összegzések szerint az egységpártiak 55%-ával szemben az elszakadni vágyók 45%-nyi igen szavazatot tudtak összegyűjteni. (Pedig az "népszavazási alaptörvény", hogy igent mindig könnyebben mondanak a választók...) Mindannyiunknak érdemes viszont végig gondolni, hogy mikor érdemes (helyes és jó) a szakadásért kampányolni, és mikor értelmetlen (helytelen és rossz):

Érthetőnek vélem például Jugosztlávia szétesését - bár a körülményeket tragikusnak tartom. A külső hatalmak segítségével összetákolt állam népeinek sem közös kultúrája, sem közös nyelve, sem közös történelme nem volt addig (hacsak az évszázados szembenállást nem vesszük annak), ezt hetven évnyi közös élet nehezen tudta volna felülírni. Más most a helyzet Nagy  Britanniában, ahol a skótok, walesiek, angolok évszázadok óta együtt élnek, nyelvük, kultúrájuk összeépült, gazdaságuk összeforrt - ebben az esetben a szétválás inkább tűnik politikai kalandorságnak, mint valós érdeknek. Ettől persze még elszakadhattak volna, annak minden súlyos következményével együtt.

Külön-külön kellene viszgálni a katalán, baszk, kurd, flamand és erdélyi autonómia-törekvéseket is, hisz mindegyik más történelmi szituációban jött létre, mások a mozgatórugói és a következményei. Azt hiszem, hogy akik pusztán azért támogatták volna a skót függetlenedést, mert az jót tesz az erdélyi autonómia-törekvéseknek is, azok nagyon szűklátókörűen szemlélik az eseményeket. (Kicsit olyan, mintha azt mondanánk, jó az, ha megdöglik a szomszéd tehene, mert akkor az enyém tejét majd drágábban adhatom - lehet, hogy rövid távon igaz, de hosszú távon biztos, hogy kárs, ráadásul mélységesen erkölcstelen.)

A gonosz lélek a hamis egységet is szereti - ami őt babiloni hatalomhoz juttatná - és a hamis szakadást is pártolja, hisz mint a neve is mutatja, ő a szétszóró, a szétszakító, a sátán. Nekünk viszont meg kel őriznünk a józan eszünket, hogy egyik szirénhangra se hallgassunk, hanem valódi közösséget (egység) építsünk a sokféleség gazdagságával. Azaz a Szeretet földjét...

(sipos)

You have no rights to post comments