A feleség boldogságán múlik a jó házasság

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. szeptember 16. kedd

A stabil házasság szempontjából fontosabb a feleség elégedettsége, mint a férjé – állítja egy új kutatás.

„Az eredmények nagy valószínűséggel arra vezethetők vissza, hogy ha egy nő elégedett a házasságával, akkor sokkal többet megtesz a férjéért, ami pozitív hatást gyakorol a férfi életminőségére is” – mondta Deborah Carr, a Rutgers Egyetem Szociológiai Tanszékének professzora. „Egy férfi ezzel szemben kevésbé mutatja ki az érzelmeit, így ha esetleg boldogtalanabbnak érzi magát, az nem ragad rá a feleségére.”

A Deborah Carr és Vicki Freedman, a Michigani Egyetem társadalomkutatója által készített kutatást a Journal of Marriage and Family című szaklapban tették közzé. Ebben elsősorban az idősebb emberek házasságának minőségét és ezen keresztül a párok fizikai állapotát tanulmányozták.

A feleségek inkább a lányukra számítanak

A tanulmány egy 2009-es kutatásból merített adatokat, amelynek során 394 párt vizsgáltak az egészségi állapot, a bevételek és az esetleges fogyatékosság szempontjai alapján. A vizsgálatban részt vevő házastársak közül legalább az egyik fél betöltötte a hatvanadik életévét, és a párok átlagosan 39 éve voltak együtt.

Annak érdekében, hogy felmérjék a házasság minőségét, különféle kérdéseket tettek fel a kutatás résztvevőinek. A kutatók kíváncsiak voltak többek között arra, hogy a házastársak mennyire tisztelik egymást, mennyit veszekednek, és mennyire értik meg egymás érzelmeit.

A résztvevőket arra is megkérték, hogy vezessenek naplót arról, hogy az elmúlt 24 órában mennyire voltak boldogok olyan hétköznapi tevékenységek közben, mint a vásárlás, a házimunka vagy a tévézés.

A résztvevők átlagban véve elégedettek voltak az életükkel, a férfiak némileg magasabb pontszámmal értékelték házasságukat. Ugyanakkor a kutatók szerint az adatokból az is kiolvasható volt, hogy amíg a feleségek boldogtalanabbak lettek, ha a férjük beteg volt, addig a férfiak boldogságszintje nem változott, vagy nem akkora mértékben csökkent, ha a női fél szenvedett valamilyen kóros állapotban.

„Tudjuk, hogy betegség esetén a feleségre hárul az ápolás nagy része, ami jelentős stresszt eredményez, ugyanakkor, ha a feleség szorul gondoskodásra, akkor a nő elsősorban a lányára és nem a férjére számít – állítja Carr.

A kutatók szerint a tanulmány azért fontos, mert házasság minősége alapvetően befolyásolja az idősebb párok egészségi állapotát.

(origo)