Hogyan cenzúrázzunk ügyesen?!

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. szeptember 16. kedd

A kínai kommunista vezetés ügyesen használja az internetes cenzúrát. A kritikát megtűri, csak az aktív politikai részvételre buzdító kezdeményezést tiltja. A cenzúra egyúttal a közvélemény szondázása, amelyet a pártvezetés a döntéshozásban használ hatalmának megerősítése érdekében.

„A kínai cenzúra segít a közvélemény felmérésében és a döntések előkészítésében” – olvassuk a Guardianben.

Sokan gondolják, hogy a politikai diktatúra, az egypártrendszer lényegénél fogva összeegyeztethetetlen a gazdasági növekedéssel. A kínai kommunisták hatalma azonban a gazdasági fejlődés ellenére egyelőre nincs veszélyben. Ebben minden bizonnyal szerepet játszik az ügyesen alkalmazott cenzúra. A pártvezetés mindent megtesz az internet ellenőrzése érdekében. Mint arról a Metazin 2005-ben beszámolt, a kínai kommunista vezetés internetes cenzorok tízezreit alkalmazza a nem kívánatos vélemények kiszűrésére – még az emigránsokat is igyekszenek elhallgattatni.  A nagy nyugati vállalatok is kénytelenek együttműködni a kínai cenzúrával.

Az internet terjedése a gazdasági növekedés velejárója. A pártvezetés felismerte, hogy az 1,3 milliárd lelket számláló országban képtelenség teljesen cenzúrázni az internetet. A párt ezért mindaddig nem lép fel a kritika ellen, amíg a megfogalmazott vélemények nem sarkallnak közvetlen politikai cselekvésre, például tüntetéseken való részvételre vagy egyéb akcióra – idéz a Guardian egy friss kutatást a Science magazinból.

Mivel nincs demokratikus nyilvánosság, nincsenek pártok, nincs szabad sajtó és nincsenek választások, a kormánynak nem könnyű feltérképeznie a nép hangulatát és igényeit. Márpedig ez kulcsfontosságú lenne, hiszen a kínai pártvezetés felismerte, hogy azzal erősítheti meg hatalmát, ha maga áll a népi kezdeményezések élére, és eleget tesz azoknak az igényeknek, amelyek megvalósulása nem veszélyezteti a párt egyeduralmát.

Az internet folyamatos ellenőrzése így nem csak a kritikusok elhallgattatását szolgálja, hanem a közvélemény felmérését is – írja a Guardian. Ha a pártvezetés pontos képet kap a közhangulatról, akkor könnyebben alakítja úgy politikáját, hogy csökkentse az elégedetlenséget – és ezzel kifogja a szelet a demokratikus reformokat követelők vitorlájából.
(metazin.hu)

You have no rights to post comments