Ferenc pápa válasza egy újságírónak: „A lehető legnormálisabb életet élek”

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. augusztus 23. szombat

Egy olasz újságírónő, a Radio Rai munkatársa a következő kérdéssel fordult a pápához: „A világ végéről érkezett pápa, aki egyszer csak a Vatikánban találta magát, azon kívül, hogy saját elhatározásából a Szent Márta házban lakik, ahogy ezt már elmondta, hogyan él a pápa a Vatikánban? Mindig felteszik nekünk a kérdést: mit csinál, hogyan közlekedik, sétál? Azután láttuk, hogy Ön elmegy a menzára, minden nap meglep bennünket valamivel. Tehát: milyen életet él azon kívül, hogy a Szent Márta házban dolgozik?

Ferenc pápa a szokásos őszinteséggel válaszolt: „Arra törekszem, hogy szabad legyek. Vannak hivatalos munkaprogramok, de számomra ezen túl az élet a lehető legnormálisabban zajlik. Való igaz, hogy szeretnék kimenni a Vatikánból, de ez nem lehetséges. Nem az óvatosság miatt, hanem azért, mert akkor az emberek körülvesznek. Nem lehet: ez egy valóság. De odabent, a Szent Márta házban normális életet élek: dolgozom, pihenek, csevegek”.

Kérdés: - Tehát nem érzi magát fogolynak?

Ferenc pápa: - Nem, nem. Kezdetben igen, de azóta ledőlt néhány fal, mint például az, hogy a pápa nem teheti ezt vagy azt. Elmesélek egy vicces esetet: megyek a lifthez, és azonnal odajön valaki, mert a pápa nem mehetett le idáig egyedül a liften. Ezt mondtam neki: „Te menj csak a helyedre, én egyedül is le tudok menni”. És így végződött a történet. Ez a normális élet.

(vm, keresztenyelet.hu)