Forradalmi változások előtt az autógyártás?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. július 14. hétfő

Mi lenne, ha nem milliárdos gyártósorokon készülnének az autók, hanem csak a tervrajzok között kéne válogatnunk? Az Oak Ridge-i amerikai nemzeti laboratóriumban (mely az energiaügyi minisztérium része) ilyesmivel kísérleteznek, 3D-nyomtatóval szeretnének autót gyártani – írja a USA Today.

A lap emlékeztet: az autógyártás meglepően hasonlóan indult, eredetileg személyre szabottan gyártották le a kocsikat az első megrendelőknek a készítők. A különbség az, hogy az autó akkoriban úri huncutság volt, most pedig épp az a forradalmi, hogy széles körben elérhetőek lesznek az egyedi darabok.
A 3D-nyomtatás éppen berobban, mint a számítógép a nyolcvanas években. Fogalmunk sincs, a közeljövőben mi mindenre leszünk képesek ezzel a technológiával – mondta James Earle mérnök, aki a projekten dolgozik. Az Oak Rigde elképzelésének része egyébként, hogy erősítsék az amerikai ipart és csökkentsék az ország energiafüggőségét.
„Azzal kísérletezünk, hogy hogyan lehet a 3D-nyomtatást hatékonyan felhasználni a gyártásban” – mondta Brian Post kutató, aki szerint akár egy nagyságrenddel olcsóbban lehet így autót gyártani.
Mivel a nyomtatás során az alapanyagot rétegről rétegre viszi fel a nyomtató egy felületre, sokkal kevesebb alapanyag veszik kárba, és a nagyon aprólékos részleteket is könnyebben tudja kezelni a technológia. A laboratóriumban egyébként nemcsak autókkal foglalkoznak, gyártanak például művégtagokat is.
Májusban nyomtatták ki az első autót, melyek neve Strati, és vázuk teljes mértékben Oak Ridge-ben készül. Júniusban ki is próbálták, Earle szerint sokkal jobban ment, mint gondolták. A kocsi 38 óra alatt készült el, hajtáslánca és felfüggesztése egy Renault Twizy-ből származik.
Meglepően halk volt, a vázból nem jön semmilyen zaj, mert egy darabból van – mondta Earle. A váz egyébként szénszálból készül. Az autóból összesen hármat nyomtatnak, a technológiát viszont más termékekre, így autókra is alkalmazni fogják.
(index)

You have no rights to post comments