Az Egyház fellépése Venezuelában

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. július 09. szerda

Diego Padron Sanchez érsek a venezuelai változások szükségszerűségéről beszélt az El Universal online portálon. Ferenc pápa kiengesztelődésre szólított fel a hónapok óta tartó zavargásokra válaszolva.

A venezuelai katolikus Egyház szerint az élet minden területén szükség van változásokra a szocialista berendezkedésű országban – erről beszélt Diego Padron Sanchez érsek, a venezuelai püspöki konferencia elnöke az El Universal napilap online felületén. A gazdaság és a politika a szakértők dolga – hangsúlyozta Diego Padron Sanchez a konferencia ülését követően.

Az érsek felszólította mind a kormányt, mind az ellenzéket, hogy lépjenek túl a belső viszályon, és a májusban megtorpant párbeszédet folytassák a politikai és gazdasági válság leküzdése érdekében. Az érsek rámutatott arra, a párbeszéd célja, hogy kézzelfogható eredményeket hozzon, nem elég, ha csak a jelenlegi tiltakozáshullámot csillapítja. Ezt a párbeszédet a szocialista kormány és az ellenzék képviselői áprilisban indították, és közvetítőként részt vett benne Venezuela vatikáni nagykövete, Aldo Giordano érsek.

Az országban fellángolt elégedetlenséget többek között az élelmiszerellátás szűkössége, a bűnözés fokozódása, a rendőri erőszak és az állami cenzúra váltotta ki, de a háttérben súlyos gondok állnak: a közbiztonság hiánya, az egészségügy és oktatás alacsony színvonala, valamint az ország jövőképének hiánya. A venezuelai kormány az ellenzék puccskíséreteként értelmezte a demonstrációt, és letartóztatott több ellenzéki vezetőt, őket téve felelőssé az erőszak kirobbanása miatt. Emberjogi szervezetek szerint a biztonsági erők veszélyes akciókat folytatnak, a Human Rights Watch felhívta a figyelmet, hogy az emberi jogok helyzete komoly aggodalomra ad okot.

Közben Ferenc pápa arra kérte Nicolas Maduro államfőt, segítse elő a kiengesztelődés és megbékélés útját a dél-amerikai országban. Július 5-re, az ország nemzeti ünnepére küldött üdvözletében Ferenc pápa a néphez fordult, az igazságosság, kölcsönös megértés fontosságát hangsúlyozva.

A caracasi nunciatúrán keresztül küldött üdvözlet június 20-i dátummal íródott, de csak a hétvégén hozták nyilvánosságra. Ferenc pápa az elmúlt hónapokban többször adott hangot aggodalmának. Áprilisban a kormány és az ellenzéki konfliktusában a szembenállás megszüntetését és kiegyezést sürgette, április végén pedig megbeszélést folytatott Caracas érsekével, Jorge Liberato Urosa Savino bíborossal a Vatikánban.

A venezuelai kormány kérésére a Vatikán közvetítő szerepet vállalt a válságban, ennek alapján vett részt Aldo Giordano érsek a kormány és ellenzék folytatta tárgyalásokon.

A Kathpress és a Vatikáni Rádió német szerkesztőségének tudósítása.

Magyar Kurír