25 éve érkeztek hazánkba Teréz anya nővérei

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. június 24. kedd

A Szeretet Misszionáriusai érd-parkvárosi házában tartott koncelebrált ünnepi szentmisét Spányi Antal megyéspüspök Teréz anya nővérei magyarországi letelepedésének 25 éves jubileumán – tájékoztat a Székesfehérvári Egyházmegye.

Az albán származású Agnes Gouxha Bojaxhiu, Kalkuttai Boldog Teréz, közismertebb nevén Teréz anya, 1928-tól szerzetes nővérként tanított Indiában. 1948-ban elhatározta, hogy a szegények szolgálatának szenteli az életét, 1950-ben a Szentszék jóváhagyásával új szerzetestársulatot alapított, a Szeretet Misszionáriusai néven. A rend a világ számos országában nyitott házakat a szenvedők megsegítésére New Yorktól Libanonig, Perutól Csernobilig. Rendi központjuk az indiai Kalkuttában van. A világon működő 650 házukban körülbelül 5000 nővér dolgozik, célkitűzésük, hogy szolgálják a fizikai és lelki szegényeket, az éhezőket és szomjazókat, a ruhátlanokat és hajléktalanokat, a betegeket: leprásokat, szenvedélybetegeket, elhagyottakat, kitaszítottakat vagy éppen azokat a szeretethiányban szenvedőket, akiket az abortusz és az eutanázia veszélye fenyeget. A nővérek tehát az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit gyakorolják; ahogy ők mondják, Jézusért.

A Nobel-békedíjas Kalkuttai Teréz anya 1986-ban látogatott először Magyarországra. 1989-ben, amikor a szerzetesrendek működési engedélyt kaptak hazánkban, Teréz anya az elsők között jelentkezett – megkérte magyarországi tisztelőit, hogy keressenek olyan épületet, ahol a nővérek megtelepedhetnek. Egyetlen kikötése volt: a szegények között akartak élni és dolgozni.

Budapesten ruhaosztást és ingyen étkezést szerveztek. 1989. június 16-án telepedtek le Érd-parkvárosban. A plébániától kapott címek alapján kezdték el látogatni az elhagyottakat, rászorulókat. A mai napig a legszegényebb családokhoz járnak ki, és velük élve segítik a szükséget szenvedőket, hogy reményben élhessenek.

1996 májusában írta alá a szerződést Teréz anya a Székesfehérvári Egyházmegye elöljárójával, Takács Nándor püspökkel, miszerint a nővérek szabadon és korlátlanul használhatják az érdi plébániaépületet, amíg a rend tagjai a szegények legszegényebbjeit támogatják.

A nővérek szolgálatukhoz sem állami, sem hivatalos egyházi támogatást nem fogadnak el – ahogy azt az 1997-ben elhunyt és 2003-ban boldoggá avatott Teréz anya kérte –, csupán az emberek adományaiból élnek ma is. A rend tagjai bárkit szívesen fogadnak, aki akár imájával, akár szenvedésének felajánlásával segíteni akarja szolgálatukat. Erőforrásuk maga az Úr szeretete, napjuk egy részét Jézussal töltik, az Oltáriszentség előtt imádkoznak.

A 25 éves jubileumi ünnepségen sokan vettek részt a támogató papság, a társszerzetesrendek, a világi munkatársak és a gondozottak részéről. Spányi Antal megyéspüspök az ünnepségen úgy fogalmazott: a világméretű rend és mozgalom tagjainak példaértékű tettei által valóban jobbá válik a világ. Ezenkívül a főpásztor visszatekintett a rend hazánkba érkezésének előzményeire, valamint a nővéreknek az elmúlt negyedszázadban végzett missziós munkájára.

Fotó: Takácsné Tóth Noémi

Magyar Kurír