Nagyon forró nyár jön

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. június 22. vasárnap

Az időjósok egy része biztos benne, hogy az elmúlt évtizedek legforróbb éve lesz 2014. Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a forróságban kialakul az iszonyatos költségeket okozó El Nino időjárási anomália is.

A tavasz utolsó hónapja különösen forró volt a világon. Két globális időjárási megfigyelő szervezet egybehangzóan állítja, hogy az adatgyűjtés kezdete, 135 éve óta nem mértek olyan hőmérsékleteket az évnek ebben a hónapjában, mint idén májusban. Az USA űrkutatási ügynöksége, a NASA szerint a múlt hónapban 1,38 Farenheit-fokkal haladta meg a hőmérséklet a sokéves átlagot - írta a MarketWatch.

A japán meteorológiai hivatal hasonló adatokat mért, amelyekhez még hozzáteszi azt is, hogy az április és a március is nagyon meleg volt. Az idei tavasz összességében a valaha tapasztalt legenyhébb időjárást hozta. Várakozások szerint az amerikai NOAA napokban megjelenő jelentése meg fogja erősíteni az többi szervezet jelentését.

Összességében minden jel arra mutat, hogy 2014 a valaha tapasztalt legforróbb év lesz az elmúlt szűk másfél évszázadban. Az év hátra lévő része még forróbb időszakokat hozhat. Az European Centre for Medium-range Weather Forecast európai kutatóintézet immáron 90 százalékos esélyt ad arra, hogy kialakul az El Nino néven ismert időjárási jelenség.

Fejre áll az időjárás

Az El Nino idején a Csendes-oceán középső, Dél-Amerikához közelebb fekvő részéből többen energia kerül a levegőbe, ami növeli a felszíni hőmérsékletet. Ennek következményei a világ legkülönbözőbb részein tapasztalhatók: az indiai monszun gyengébb lesz, a Csendes-óceán környékén több hurrikán pusztít, míg az Atlanti-óceánon kevesebb, Észak-Amerika egy részén csapadékosabb idő várható, máshol enyhébb lesz a tél. Afrikában és és Dél-Amerikában szintén megváltoznak a megszokott csapadékviszonyok.

Az El Nino karácsony környékén jelenik meg és több mint kilenc hónapig is elhúzódhat. A legutóbbi, a 1997-98-as időjárási anomália becslések szerint 35-45 milliárd dollár kárt okozott és 23 ezer ember halálával hozható összefüggésbe. Összességében tehát az egyik legveszélyesebb időjárási jelenség párosulhat a soha nem látott forróságot hozó évvel.

(origo)