Böjte Csaba: Jézus nem nyafogott, hogy milyen fapados körülmények fogadták

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. május 25. vasárnap

Nagyon sok mindent tanulhatunk a kis Jézustól és a gyermekektől – mutatott rá Böjte Csaba ferences szerzetes a nagymarosi ifjúsági találkozó délelőtti nagyelőadásán május 24-én. Ezek közül a bátorságot, a kitartást és a jókedvet helyezte fókuszba.

 

Ha nem lesztek olyanok, mint a gyermekek, nem juttok be a mennyek országába – többek között ebből a jézusi gondolatból kiindulva beszélt Böjte Csaba testvér arról, hogy mit lehet a kisgyermekektől, leginkább a kis Jézustól tanulni.

Mindenekelőtt bátorságot, hangsúlyozta, hiszen Jézus neki mert egyedül vágni a megváltás nagy feladatának, úgy ment neki: Hol az a világ? Váltsuk meg! Csaba testvér húsz év alatt több mint ötezer gyermeket fogadott be otthonaiba, így közelről láthatta, milyen hihetetlen erővel rendelkeznek ők. Nekiállnak, és megtanulnak járni, biciklizni, írni, olvasni, pedig nem könnyűek ezek. Vajon merek-e nekimenni a feladatomnak? – tette fel a kérdést a résztvevők számára. Különösen nehezen élik meg a mai fiatalok a családalapítást, véli a ferences szerzetes, ezért ő mindig azt javasolja, különösen a fiatal férfiaknak, hogy merjenek nekivágni az udvarlásnak, majd a házasságnak.

Böjte Csaba szerint mi, keresztények az ökumené terén is sokszor csak udvarolgatunk ahelyett, hogy lépnénk. Akár az ökumené terén, akár a közéletben csak együtt tudunk valami szépet alkotni, hogy tündérkertben élhessünk.

A kis Jézus azzal is tanít minket, hogy nem nyafog. Amikor karácsony estén eljött közénk nem engedték be otthonaikba az emberek, igencsak fapados körülmények fogadták. De Jézus nem szalad haza az Atyához, amikor ezzel szembesül, nem mondja, hogy váltsa meg ezt a világot, aki akarja, nem tör ki, hogy ki írta ezt a rossz megváltási forgatókönyvet, milyen rossz a szervezés. Jézus tűrte mindezeket és kitartott. Ugyanígy tett akkor is, amikor Keresztelő Szent János lefejezéséről értesült: nem akarta szétrúgni Heródes palotáját, hanem elment egy csendes helyre, és ott bátorította, tanította az embereket.

Más bűne nem jogosít fel téged, hogy letérj a szeretet parancsának útjáról – hangsúlyozta Böjte Csaba, aki szerint azt is jó, ha megtanuljuk a gyerekektől, hogy egy pillanat alatt elfelejtik a bajaikat. Úgy viselkednek, mint a víz, amely nem viszi magával a belehulló dolgokat, hanem forgatja őket egy kicsit, majd leteszi és továbbmegy.

A mai ember sokszor olyan koravén, olyan, mint a savanyú uborka: hiányzik belőle a gyermeki, pajkos jókedv. Ezt a gyermeki jókedvet is érdemes Jézustól ellesni Csaba testvér szerint. Érdemes megfontolni, hogy a nagy Istennek, mielőtt bármi csodát tett volna e földön, volt ideje játszani. Vajon megvan bennem az Úrban való örvendezés képessége? – tette fel a kérdést a szerzetes, aki szerint nem szabad hagyni, hogy bárki elrontsa a kedvünket. Bizonyosan fáj, ha az embert ütik, de ha a földhöz veri magát, attól biztos nem lesz jobb.

Böjte Csaba kijelentette, szeretne a Kárpát-medencében egy gyermeki lelkületre törekvő mozgalmat elindítani. Egy olyan cél is a szeme előtt lebeg, hogy a Gyermek Jézusnak is legyen ünnepe. Nehézség mindig lesz, mondta Böjte Csaba előadása végén, de vajon megvan-e bennünk az ezeken túllépő gyermeki rugalmasság?

Az idei tavaszi nagymarosi találkozó reggeli imával vette kezdetét, amelyen Pipó József és barátai, valamint a Misericordias ének- és zenekar közreműködött. Ezután Gáspár István nagymarosi plébános, a találkozót szervező Országos Lelkipásztori Intézet vezetője köszöntötte a találkozón résztvevő fiatalokat. Elmondta, hogy az elkövetkezendő három találkozón az evangéliumi parancsokat fogják középpontba helyezni: most a szegénységet, ősszel az engedelmességet és jövő tavasszal a tisztaságot. A mai nap ragaszkodásaink elengedéséről szól, hogy szabaddá tudjunk válni Isten számára – tette hozzá Gáspár István.

Böjte Csaba előadása után fakultációkkal folytatódott az esemény: a főelőadóval való beszélgetés és az előadás kiscsoportos megbeszélése mellett számtalan más programra nyílt lehetőség. Kerényi Lajos atya a keresőket várta, Brückner Ákos, Várnai Péter és Somogyi Sándor atyák felmerülő hitbéli kérdésekre adtak eligazítást. Volt biblikus műhely Radnóti Mária szociális testvér vezetésével, előadást tartott Héjj Tibor keresztény üzletember és a szegényekkel foglalkozó Szent Egyed Közösség is. Az Élő Könyvtár és a Meghallgat-LAK Műhely mellett csendes szentségimádásra is mód volt. A program délután közös szentségimádással folytatódik, amelyet az Eucharist együttes és a Váci Egyházmegye Dicsőítő Vezetőképzője vezet, majd délután négy órakor Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius mutat be szentmisét.

Fotó: Tibély Gergő

Agonás Szonja/Magyar Kurír