Kihalás fenyegeti az Amazonas indián népeit

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. május 06. kedd

Nem nézhetjük tétlenül az emberek fenyegetettségét, egész népcsoportok lebegnek élet és halál között – fogalmazott Erwin Kräutler, az Amazonas mentén élő indiánok missziós püspöke. Meg kell kongatni a vészharangot, hogy a világ felfigyeljen helyzetükre. A Vatikáni Rádió német szerkesztősége tudósít.

A kihalás veszélye fenyegeti a Brazília őserdeiben élő indiánok népcsoportjait: erről beszélt Erwin Kräutler osztrák származású missziós püspök a brazil püspöki konferencia ülésén.

A nagybirtokosok terjeszkedése elveszi életterüket, helyzetük az elmúlt három-négy évben fokozottan nehezedett – véli a püspök, hangsúlyozva, hogy az egyháznak tennie kell valamit az indiánok érdekében.

1987-ben sikeresen elérték, hogy az indiánok jogait az alkotmányban rögzítsék, most pedig mindent megtesznek azért, hogy a képviselőket emlékeztessék a tényre, miszerint jogaikat az alkotmány garantálja.

Veszélyben mindaz, amit eddig elértünk, a szél ma másként fúj – fogalmazta meg mélységes aggodalmát Kräutler.

Az össznépességet tekintve az indiánok elenyésző kisebbséget alkotnak 900 ezer fővel, ez a szám 305 különböző népből tevődik össze. Kräutler szerint ez Brazília számára gazdagságot jelent, elhibázott tehát az a megközelítés, hogy létük a fejlődés, az előrelépés akadálya lenne. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a fejlődés nem egyenlő a gazdasági növekedéssel, a rekordhozamokkal, a GDP emelkedésével, hanem a fejlődés elsősorban az életminőség javulását jelenti – hangsúlyozza a püspök. Brazília sokat meríthet az indiánok ezer éves tapasztalatából, mert ők megőrizték azt az életminőséget, melyben a jó élet az embertársakkal és a természettel megélt harmóniából ered, melyet a transzcendencia megtapasztalásának valósága alapoz meg.

Erwin Kräutler arra kérte a püspöki konferenciát: támogassa az indiánok között misszionáló egyházat, mert az értük való kiállás miatt kriminalizálják és üldözik az egyház helyi képviselőit – a nagybirtokosok már tizenhat esetben perrel támadták meg őket.

Magyar Kurír