Jézus-ábrázolás a rejtélyes sírban?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. május 01. csütörtök

Egy rejtélyes föld alatti építményben talált falfestményen talán Jézus Krisztus látható. Ez lenne a legkorábbi ábrázolása.

ari.jpg

A katalán régészcsoport az egyiptomi Oxyrhynchuszban akadt a 6-7. századi képre. Josep Padró kutatásvezető a Vanguardiának azt nyilatkozta, feltehetően egy korai kopt keresztény csoport díszítette a sírépítményt képekkel.

art.jpg

A Societat Catalana d’Egiptologia és a Barcelonai Egyetem kutatócsoportja 20 éve folytat ásatásokat az egyiptomi városban. Ennek során feltártak Ozirisz istennek szentelt templomokat, de a most megtalált, jó állapotban lévő kőépítményről egyelőre nem tudják pontosan megmondani, miért ilyen a szerkezete.

45 tonnányi kőtömböt kellett megmozgatnunk, hogy az építmény feltáruljon.

A falakon öt vagy 6 rétegnyi festéket fedeztünk fel, az utolsó réteg korai kopt keresztények képeit ábrázolta.

A növényi minták és a feliratok között egy különleges festményre akadtunk: ezen egy göndör hajú fiatalember látható rövid tunikában, kezeit áldásra emelve tárja szét – mondta el Padró a Vanguardiának, hozzátéve, meglehet Jézus legkorábbi ábrázolására bukkantak.

A 8 m hosszú, 4 méter mély építményben talált leletekből –festékes fémtégelyekből, amelyek alján látható a beszáradt tinta, tollhegyekből - arra következtetnek, hogy egy írnoknak, és papoknak készült a nyughely – olvasható a Katalán Egyiptológiai Társaság honlapján megjelent közleményben.

Ez azért különleges felfedezés, mert a lelőhelyen számos papiruszra akadtak eddig, de írnokra utaló temetkezés még nem került elő. Padró szerint talán azért tették a halott mellé az íróeszközöket, hogy az örökéletben is folytathassa mesterségét.

Egy fiatal, kb. 17 éves korában elhunyt férfi maradványait is megtalálták a sírban. A feliratok megfejtése talán azt is elárulja, ki lehet a fiatalember és kit ábrázol a falon lévő kép.

(juharizsuzsanna.blog)