Ez van - hetente háromezer embrió megy a kukába

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. április 06. vasárnap

Hetente több mint 3000 olyan embriót semmisítenek meg, melyeket mesterséges megtermékenyítéssel hoztak létre meddő párok számára, de aztán végül mégsem volt rájuk szükség. A pro-life aktivisták olvasatában ez azt jelenti, hogy hulladékként kezelnek még meg sem született gyermekeket.

A statisztikák szerint az Egyesült Királyságban 1991 óta körülbelül 1,8 millió embrió került így a kukába, vagyis minden beültetett embrió mellett ott van két másik, aki hulladékként végzi.

Amióta erre vonatkozó nyilvántartás létezik. A 3680460 embrió közül végül mindössze 247330 született meg – áll az Emberi Megtermékenyítési és Embriológiai hatóság (Human Fertilisation and Embriology Authority, HFEA) jelentésében.

Abrit egészségügyi minisztérium adatait elsőként nyilvánosságra hozó Lord Alton aggódik a jelenlegi gyakorlat miatt és egy Sztálinnak tulajdonított mondást idéz: „Sztálin egyszer állítólag azt mondta, hogy egy ember halála tragédia, de milliók halála csak statisztika. Ha csak azért teremtünk egy élőlényt, hogy aztán elpusztítsuk anélkül, hogy levegőt vett volna vagy megsimogatta volna a hátát a napsugár, akkor ezzel megcsúfoljuk mindazt, ami az embert emberré teszi.”

A statisztikák arra is rámutatnak, hogy jelenleg 865758 embriót tárolnak későbbi potenciális felhasználás céljából, ezen kívül 6145 embriót tudományos célokra tartalékolnak.

Andrea Williams, a Christian Concern (Keresztény aggodalom) nevű szervezet képviseletében arra szólította fel a törvényhozókat, hogy a jog eszközeivel vessenek véget az emberi életek „hihetetlen eltékozlásának”. Ahogyan fogalmaz: „A szemétbe dobott embriók nagy száma azt jelzi, hogy meg sem született gyermekeket tekintenek hulladéknak, melynek meg kell oldani az eltávolítását,”

A HFEA elnöke ezzel szemben azzal érvel, hogy a mesterséges megtermékenyítést igénybe vevő párok joga és felelőssége, hogy döntsenek a fel nem használt embriók sorsáról, illetve arról, hogy az embriókat felajánlják-e kutatási célokra vagy más meddő pároknak, vagy inkább az embriók megsemmisítését kérik a tárolással megbízott intézménytől.
(nobolog.hu)