Nyolc napos melegfesztivál Budapesten

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. június 25. kedd

A fesztivál 29-én kezdődik, csúcspontja a július 6-i homoszexuális felvonulás, amelynek kiemelt témája idén a "saját magunk és mások melletti kiállás. A Budapest Pride szervezői szerint ez különösen fontos most, amikor a jogállam szisztematikus lebontása zajlik Magyarországon. A rendőrség évek óta először nem próbálta megtiltani a felvonulást. Egyelőre nem tudni bejelentett ellentüntetésről. Külön kamionnal csatlakoznak a menethez a nyitottságot értéknek valló cégek, köztük a Google, a Prezi és az espell." Először a hír ahogy közzé tették, aztán a véleményünk:

"Idén július 6-án, szombat délután lesz a Budapest Pride felvonulás. A menetet és a hozzá kapcsolódó egyhetes (június 29. és július 7. közötti) Budapest Pride fesztivált a nonprofit Szivárvány Misszió Alapítvány rendezi idén is. A gyülekező, ahogy az előző években, idén is a Hősök tere és az Andrássy út találkozásánál lesz. A délután négykor induló menet végigvonul az Andrássy úton, aztán a Bajcsi-Zsilinszky út, Alkotmány utca, Honvéd utca, Markó utca útvonalon mennek tovább, a végállomás pedig az V. kerületi Olimpia park, a Képviselői irodaház előtti zöld terület lesz.

A parkban beszédet fog mondani Schilling Árpád, a Kréta kör vezetője, Jónás Mariann aktivista és Karsai Dorottya, a Budapest Pride szóvivője. Lesz piknik, civil falu és zene. Fellép a Kolin, az Anorganik és Lazy Hammock, a Lashe Shave. A rendezvény itt a tervek szerint este fél kilencig tart.

 

Az idei Budapest Pride Facebook-oldalán hétfő estig 1155 ember jelezte a részvételét. A szervezők a Facebookon arról írnak, hogy az utóbbi három évben „a demokrácia, az alkotmányosság és a jogállam szisztematikus leépítése zajlik Magyarországon”. „Hisszük, hogy a jelenlegi politikai és társadalmi kontextusban elengedhetetlen a szolidaritás, az egymásért és másokért való aktív kiállás – ez fesztiválunk üzenete 2013-ban. A mi szabadságunk a te szabadságod is!” – írják.

Videókampány hírességekkel

Felemlegetik az Alaptörvény negyedik módosítását, amely kizárta az egynemű párokat a család fogalmából. „Hisszük, hogy egy olyan államban, ahol vannak, akiket másodrendű állampolgárként kezelnek, nem csak az érintettek szabadsága sérül, hanem az egész társadalomé” – fogalmaznak.

Hanzli Péter, a Budapest Pride szóvivője a hétfői sajtótájékoztatón elmondta: kiemelten fontosnak tartják a szolidaritást más kisebbségi csoportokkal, a fellépést a rasszizmus, az idegengyűlölet, az antiszemitizmus ellen. Az Olimpia parkban a civil faluban több mint húsz civil szervezet lesz ott, és ezeknek csak körülbelül a fele LMBTQ-szervezet (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer), a többiek közt lesz például roma, zsidó és mozgássérült szervezet is.

A fesztiválhoz idén is kapcsolódik videókampány. Öt híresség állt a kamera elé, mondta el Hanzli. Egyelőre csak a sorozat első darabját mutatták be, abban Péterfy Bori szerepel. A többi videót apránként teszik majd ki, még nem árulták el, ki lesz a másik négy ismert ember.

Idén meg se próbálták betiltani

A rendőrség már áprilisban tudomásul vette, vagyis a korábbi évek gyakorlatától eltérően ezúttal nem próbálta meg a közlekedés akadályoztatására hivatkozva betiltani az idei Meleg Méltóság menetét. A tiltással eddig sem mentek sokra, mert azt minden évben hatályon kívül helyezte a bíróság, ezzel biztosítva az LMBTQ-emberek és támogatóik gyülekezési jogát.

A rendőrségnek évek óta szokása az is, hogy figyelmeztik a felvonulás résztvevőit: tartózkodjanak a provokatív magatartástól. Ez rendszeresen kicsapja a biztosítékot a szervezőknél, akik szerint a provokációellenes felhívás diszkriminatív és sérti a felvonulók gyülekezési szabadságát. Az ombudsman négy évvel ezelőtti jelentésében ugyanezt állapította meg.

Idén egyelőre egy megbeszélés volt a rendőrség és a szervezők között, ez rendben lezajlott, válaszolta kérdésünkre a Budapest Pride szóvivője. Bejelentett ellentüntetésről egyelőre nem tudnak.

Cégek is vonulnak

Hétfő délután a Google, a Prezi és az espell közös sajtótájéjkoztatón jelentette be, hogy közösségi kezdeményezést indítanak a nyitottságért Magyarországon. Elindították a nyitottakvagyunk.hu honlapot. Ezek a cégek azt vallják, hogy nyitottnak lenni megéri, és sikerüket ennek is köszönhetik.

"Alapvető értéknek tekintjük, hogy munkatársainkat és partnereinket kizárólag tetteik és teljesítményük alapján ítéljük meg, tekintet nélkül életkorra, nemre, nemi identitásra, szexuális orientációra, nemzeti, etnikai hovatartozásra vagy származásra, politikai meggyőződésre, fizikai és egyéb adottságokra" - írják az oldalon. Itt várják minden olyan közösség, szervezet vagy vállalat csatlakozását, amely hasonlóan gondolkodik. Eddig körülbelül húsz cég vagy szervezet állt az ügy mellé, köztük például a Morgan Stanley és a Társaság a Szabadságjogokért.

A kezdeményező cégek közös kamionnal jelennek majd meg a Budapest Pride meneten, ide is várnak minden közösséget, akik szervezett formában velük akarnak tartani. A Prezi évek óta részt vesz a Pride-on, és a fordítással foglalkozó espell is ott volt már a tavalyi meneten is.

Kérdésünkre az espell vezérigazgatója, Bán Miklós és Árvai Péter, a Prezi alapítója és vezetője is azt mondta: semmilyen negatív tapasztalatuk nem volt eddig ezzel kapcsolatban, nem érte emiatt semmilyen hátrány a cégüket.

Erőszakos összecsapás évek óta nem volt

A 2012-es felvonuláson négyezer ember vett részt. Békésen zajlott, de szitkozódó, fekete ruhás ellentüntetők akkor is voltak, őket kordon tartotta távol a felvonulóktól, akiknek viszont emiatt a külvilágtól elzárva kellett vonulniuk. 

Magyarországon a mostani a 18. Pride, az első fesztivál 1993-ban volt. 1997 óta tartják meg évente egyszer a Budapest Pride felvonulást. A békés rendezvények sorozata 2007-ben szakadt meg, amikor szélsőségesek rátámadtak a felvonulókra. Több száz ellentüntető tojással, homokkal töltött zacskókkal, sörösüvegekkel és füstbombákkal dobálta meg a melegfesztivál résztvevőit. 2008-ban és 2009-ben ismét erőszakos atrocitások voltak. 2008-ban a radikális ellentüntetők többször összecsaptak a rendőrökkel, megtámadtak több politikust, rendőrautókat vertek szét. A rendőrség vízágyúval is oszlatta a tömeget, több tucat ember sérült meg. 2009-ben a 300-400 ellentüntető meg sem tudta közelíteni a felvonulókat, így a rendőrökkel csaptak össze. 2010 óta súlyabb rendbontás nem történt.

22 helyszín, 70 program

A nyolc napos fesztivál június 29-n kezdődik két kiállításmegnyitóval és egy nyitóbulival az új Gödörben. A megnyitóünnepség másnap, június 30-án este lesz a Toldi moziban. A fesztivált Bán Zsófia író nyitja meg, aki nemrég vállalta nyíltan leszbikusságát. Beszédet mond majd a karmester, Fischer Iván. Péterfy Bori szaval, Kulka János énekel, az este háziasszonya Weiszer Alinda lesz. Itt adják majd át a Háttér Társaság közéleti díját. A fesztivál alatt 22 helyszínen közel 70 program lesz, köztük 23 workshop, 7 kiállítás és 6 buli, sorolta a hétfői sajtótájékoztatón Hanzli Péter. A záróbuli idén is a Dürer kertben lesz."  - (Janecskó Kata, index)
 
Azt mondhatjuk, ügyes! Összekötni a demokrácia féltését, a megértést, az "egész társadalom szabadságát" a homoszexualitással - ügyes! Hogy a hétfői Eheti beírásra is utaljak:  "Meleg méltóság" - jó hívószó, nekik. És persze Budapest Pride, amiről a "beavatottak tudják", hogy micsoda, de a kívülálló csak a sztárok neveit olvassa - miért is ne menjünk el oda? Aztán ha már ott van és telibe kapja a propagandát a megértésről, szeretetről... Sok homoszexuális férfi és nő lesz ott, aki ezt az alkalmat akarja felhasználni egy új partner, egy egyéjszakás kaland, egy "friss hús" elcsábítására - és sajnos sok éretlen kamasz, sebzett lelkű fiatal is, akik még nem sejtik, hogy mi lapul a megértő tekintetek mögött.
Aki pedig ez ellen tiltakozna - hát persze, hogy a demokrácia és jogállamiság ellen, mi más ellen - az csak gonosz ember lehet! Erkölcsről, keresztény tanításról szó sincs, mint ahogy azt se emlegetik, hogy milyen rizkófaktorok nőnek az egekig ezzel az életmóddal.
22 helyszín, hetven program - én pedig visszaemlékszem a Budapesti Városmisszióra, amit összesen egyszer szerveztek meg, s nem tudom, volt-e ennyi helyszín és program hozzá. (Mi saját sátorral voltunk kint egész héten...) Mert ellentüntetést szervezni talán okos lenne, de tojással dobálózni inkább kontraproduktív. Rendszeresen kivonulni a városba - és az iskolákba, stb. - és egyhetes keresztény fesztivált szervezni, evangelizálni, oktatni, az bizony produktívabb lenne. Talán van még annyi keresztény Budfapesten és környékén, hogy ezt meg lehessen tenni... (sipos)