"Csodálatos összefogás" - az olasz média beszámolói a magyar árvízről

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. június 11. kedd

Az idei rekordokat döntő dunai árvíz még a külföldi sajtó figyelmét is felkeltette, pedig a török zavargások jobban izgatják az újságírókat.

A MeteoWeb oldalán egy tudósításban üdvözlik a példaértékű összefogást, melyet az áradó Duna okozott Magyarországon. Politikai nézeteket és etnikai ellentéteket félretéve mindenki segített a veszélyeztetett zónák védelmében. Állításuk szerint 16000 katona és 3000 önkéntes dolgozott a gátakon, bár azt nem tudom megállapítani, honnan veszik ezeket a számokat. Külön figyelmet szentelnek annak, hogy a roma kisebbség és a feloszlatott Magyar Gárda tagjai is a homokzsákok körül serénykednek, mert "nem számít az ember bőrszíne, ha önzetlenül segít a katasztrófa megelőzésében". Az az érdekesség sem maradt ki a cikkből, hogy Gyurcsány Ferenc és a DK aktivistái jobbosokkal egy utcában forgatták a lapátot. Szombaton jelentették, hogy a Duna elérte a 8,61 méteres magasságot; Tarlós István főpolgármester állítása szerint a gátak 9,3 méterig biztosítanak.

A Centro Meteo Italiano cikkében arról számolnak be, hogy Európa szerte súlyos károkat okozott az áradás, míg Magyarország felkészülten várta az árhullámot. "Magyarország történelmének legnagyobb árvizét várja", írta a tudósító múlt pénteken. Orbán Viktor egyik mondatát idézték, miszerint a kormány 55000 ember kitelepítésére van felkészülve a veszélyeztetett zónákban, különösen Óbudán.

Szombat este az Euronews a Dunakanyar kritikus állapotáról írt: a víz Leányfalun már az utcákon állt, az emberek éjjel-nappal dolgoztak a védvonalaknál; A helybéliek közül sokan már egy hete nem aludtak, de nem maradtak magukra, katonák és önkéntesek érkeztek a segítségükre az ország minden tájáról. Egy délutáni cikkükben tizenötezerre becsülték a gátakon dolgozó emberek számát, valamint két falu helyzetét mutatták be: Mecséren időben felkészültek az áradásra és a gátak jó állapotban voltak, míg Győrújfalun már ki kellett telepíteni a lakosságot.

A híresebb sajtótermékek, mint pl, a Corriere della Sera oldalán nem találtam semmit. Viszont a RAI ma reggeli híreibe bekerült egy összefoglaló a magyarországi "rossz időjárásról". Azt még nem tudom, mi van benne, mert Silverlightot akkor sem telepítek a gépemre, ha fegyvert fognak a fejemhez.

Összességében az olasz közvéleményt nem nagyon érdekli az árvizünk, mint ahogy a török témát is nagyon unják már. Az egyetlen dolog, amire az átlag ember felfigyelt, az a csodálatos összefogás, ami a gátakon zajlik. "Erre mi biztos nem lennénk képesek", mondta az egyik évfolyamtársam két pohár bor között.

(Ciao Milano! blog)

You have no rights to post comments